ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 19/11/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία Προβολής: 19/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. σπανάκι
  • 300 γρ. ρύζι καρολίνα ή ρύζι για ριζότο
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 200 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 500 ml ζωμό λαχανικών Knorr
  • 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 αβγό
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • Αλάτι & πιπέρι

Για το πανάρισμα:

  • 150 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. νιφάδες καλαμποκιού τριμμένες
  • 2 αβγά
  • 3 κ.σ. γάλα
  • 2 κ.σ. νερό
  • Ελαιόλαδο Άλτις για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρώς. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα, σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς.

Σε μισό λίτρο ζεστό νερό διαλύουμε τον ζωμό λαχανικών. Προσθέτουμε το ζωμό στο ρύζι σιγά σιγά, αφήνοντας κάθε φορά να απορροφάται και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι χονδροκομμένο, τον υπόλοιπο ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Όσο το ριζότο βράζει προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού, το φρέσκο θυμάρι, την παρμεζάνα και το 1 αβγό. Ανακατεύουμε το ρύζι και το μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, όταν έχει γίνει πια κρεμώδες. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί ή μια μεγάλη πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (αν θέλουμε το βάζουμε και στο ψυγείο όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου).

Με ελαφρώς βρεγμένα χέρια πλάθουμε το σπανακόρυζο σε μικρά μπαλάκια και στο κέντρο του καθενός βάζουμε από ένα κομμάτι φέτα.

Για το πανάρισμα: σε μπολ χτυπάμε μαζί το γάλα, τα αβγά και το νερό. Τρίβουμε στο μούλτι τις νιφάδες καλαμποκιού. Περνάμε τα κεφτεδάκια πρώτα από αλεύρι, μετά από το γάλα με τα αβγά και τέλος από τις τριμμένες νιφάδες καλαμποκιού.   

Τηγανίζουμε τις κροκέτες σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και γίνουν τραγανές εξωτερικά. Βάζουμε τις κροκέτες σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε αμέσως.