ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ & ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 24/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Νίκο Φωτιάδη

Ημερομηνία Προβολής: 24/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ 

Για 30 κομμάτια

Για τις κροκέτες:

  • ½  κιλό μπακαλιάρο
  • 3 πατάτες μεγάλες
  • ½  σκελ. σκόρδο
  • ½  ξερό κρεμμύδι
  • ½ ματσ. μαϊντανό
  • Πιπέρι λευκό σκόνη
  • 2 ολόκληρα αβγά
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 3 κ.σ. αλεύρι

Για την γέμιση : 

  • ½ κιλό χόρτα  ( λάπαθα, ραδίκια, σέσκουλα κ.α.)
  • 1/2 πράσο
  • ½  ματσ. μυρώνια
  • ½  ματσ. καυκαλήθρες
  • ½  ματσ. μάραθο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Καλαμπόκελαιο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε την γέμιση: ρίχνουμε ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα να ζεσταθεί. Κόβουμε τα χόρτα σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε να μαραθούν. Σβήνουμε με λεμόνι και τα αφήνουμε να αχνιστούν και να πιούν τα υγρά τους. Έπειτα τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα στίβουμε και τα ψιλοκόβουμε, για να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

Φτιάχνουμε τις κροκέτες: πλένουμε, αλατίζουμε τις πατάτες και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180 C° για 40 λεπτά περίπου. Αφού έχουμε ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα, τον στεγνώνουμε καλά και τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ψιλοκόβουμε επίσης το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το σκόρδο. Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με το πιρούνι. Αναμιγνύουμε τον μπακαλιάρο με τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τις πατάτες. Προσθέτουμε 2 αβγά και 1 ασπράδι επιπλέον, για να γίνει πιο αφράτο το μείγμα. Βάζουμε πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα τηγανάκι και καβουρδίζουμε το αλεύρι. Όταν ξανθύνει και σφίξει το κατεβάζουμε από την φωτιά και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και το τοποθετούμε στο ψυγείο για ½ ώρα, να σφίξει.

Στη συνέχεια παίρνουμε μια κουταλιά από τη ζύμη, πλάθουμε στην παλάμη μας ένα μπαλάκι, κάνουμε με το δάχτυλο μια τρύπα, το γεμίζουμε με λίγα χόρτα και το κλείνουμε. Τηγανίζουμε τα πιταράκια σε πολύ καυτό λάδι, χωρίς να τα αλευρώσουμε.