ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΑΡΟΚΙΝΗ ΠΕΡΚΑ ΜΕ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 23/05/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Chef Παύλο Παυλάκη


Ημερομηνία προβολής 23/05/11 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής


ΥΛΙΚΑ

  • Για το μίγμα μπαχαρικών:
  • 2 κ.σ. ξερό κόλιανδρο
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1 γεμάτη κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. μπαχάρι
  • Για την πέρκα:
  • 500 γρ. πέρκα φιλέτο KALLIMANIS
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 σκελ. σκόρδο ψητό
  • 100 μλ ντομάτα κονκασέ Pummaro
  • Ζωμό λαχανικών Knorr (1 φλ.)
  • 1 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ½  κ.γ. μείγμα μπαχαρικών
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Για το μαροκινό κους κους:
  • 150 γρ. κους κους μαροκινό
  • Ζωμό λαχανικών Knorr (300 μλ)
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. σταφίδα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαιντανό
  • Αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ρίχνουμε σε ένα γουδί τα μπαχαρικά και τα χτυπάμε μαζί, για να κάνουμε ένα μίγμα μπαχαρικών.

Ετοιμάζουμε αρχικά το κους κους:

Σε μια κατσαρολίτσα με χλιαρό νερό, διαλύουμε ένα κυβό ζωμού λαχανικών. Ρίχνουμε το κους κους και καπακώνουμε την κατσαρόλα. Ρίχνουμε και μια κ.σ. ελαιόλαδο. Αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει το κους κους και να ρουφήξει όλο το νερό. Η αναλογία είναι 1 μέρος κους κους και 3 νερό. Αν κάνουμε λάθος όμως και μας έχει περισσέψει νερό παρόλο που φούσκωσε το κους κους, απλά το στραγγίζουμε. Στη συνέχεια το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά; κουκουνάρι, σταφίδα και μπόλικο ψιλοκομμένο μαιντανό. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά να αναμιχθούν οι γεύσεις.

Ετοιμάζουμε την πέρκα:

Βάζουμε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι, για να κάψει καλά. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε την φωτιά, ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά, μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Σε αυτό το στάδιο ρίχνουμε μια κουταλιά από το μίγμα μπαχαρικών, για να βγάλουν τα αρώματα τους. Προσθέτουμε ντομάτα κονκασέ και λιώνουμε με ζωμό λαχανικών. Ρίχνουμε μέσα και μια ολόκληρη σκελίδα ψητού σκόρδου. Προσθέτουμε τα φιλέτα του ψαριού ολόκληρα. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το τηγάνι για να μαγειρευτεί το ψάρι μέσα στους ατμούς του. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί, το πολύ 5 λεπτά. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού και τα αρωματικά του, κόλιανδρο και μαιντανό ψιλοκομμένο.

Σερβίρουμε την πέρκα με λίγο κους κους και περιχύνουμε με ζουμάκι από το ψάρι.