ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙ & ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΕΣΚΙΑΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/04/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία προβολής 04/04/2013 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ
(για 4 άτομα)
Για το κριθαρότο:

  • 8 κατεψυγμένα καλαμάρια Παταγονίας KALLIMANIS
  • 200 γρ. κριθαράκι 
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κλων. σέλερι
  • 1 ζωμό λαχανικών Knorr Σπιτικός
  • 200 γρ. σπανάκι 
  • 100 γρ. μελίχλωρο 
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη Bιτάμ
  • 1 κ.σ. εστραγκόν
  • 50 γρ. ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • Αλάτι – πιπέρι

Για την σάλτσα ντομάτας:

  • 2 ντομάτες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon Maille Originale
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 80 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • ½ κ.σ. εστραγκόν 
  • 2 κ.γ. μέλι
  • ½ κ.σ. ντοματοπελτέ Pummaro
  • Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, κόβουμε τη σακούλα σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τα ποδαράκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σέλερι ψιλοκομμένα. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε τα καλαμάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει το κριθαράκι και να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Διαλύουμε σε ½ lt νερό το ζωμό λαχανικών και τον προσθέτουμε ζεστό, σταδιακά, μέχρι το κριθαράκι να μαγειρευτεί και να χυλώσει. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγα φύλλα από σπανάκι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα στη φωτιά, όσο να μαραθεί το σπανάκι. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο, μαργαρίνη, μελίχλωρο τριμμένο και σερβίρουμε συνοδεύοντας με τη σάλτσα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας βάζοντας σε ένα μπλέντερ το χυμό λεμονιού, το ξύδι, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια, το εστραγκόν ψιλοκομμένο ή διαφορετικά βασιλικό ή ρίγανη ή λεμονοθύμαρο, αλάτι – πιπέρι, τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, το ντοματοπελτέ και πολτοποιούμε. Η σάλτσα αυτή διατηρείται στο ψυγείο 3 – 4 μέρες.