ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/04/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Chef Τασία Κουφοπούλου
Ημέρα προβολής 11/04/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 1 φλ. αραβοσιτέλαιο
- 500 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
- 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
Για τα γλυκά:
- 1 φλ. ζάχαρη
- 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 σφην. κονιάκ
- 1,5 κιλό αλεύρι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 4 βανίλιες
- 1 κρόκο αβγού
Για τα αλμυρά:
- 1,5 φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
- ½ κ.γ. αλάτι
- 250 γρ. ελιές ζαρωμένες
- 4 κρεμμύδια φρέσκα
- ½ ματσ. άνηθο
- 1 κρόκο αβγού (για το άλειμμα)
- 1/2 κ.γ. σουσάμι (για το πασπάλισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη:
Χτυπάμε στο μίξερ το αραβοσιτέλαιο, τη μαργαρίνη με βούτυρο και το χυμό πορτοκάλι. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο για τα γλυκά και τα αλμυρά κουλουράκια.
Για τα γλυκά:
Προσθέτουμε στο μείγμα για τα γλυκά που κρατήσαμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού, χτυπάμε και το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κονιάκ, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί αλειμμένο με ελαιόλαδο και τα περνάμε από πάνω με κρόκο αβγού, διαλυμένο σε νερό.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τα διατηρούμε σε μεταλλικά κουτιά ή τάπερ.
Για τα αλμυρά:
Προσθέτουμε στο μείγμα που κρατήσαμε στον κάδο του μίξερ
το αλάτι, το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλεύρι και κάνουμε μία ζύμη μαλακή.
Χωρίζουμε τη ζύμη με το κεφαλοτύρι σε δύο κομμάτια.
Το ένα μέρος το πλάθουμε σε μικρά κουλούρακια σε διάφορα σχήματα. Ανακατεύουμε τον κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Για τα κουλούρακια γεμιστά με ελιές:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τις ελιές και τον άνηθο και τα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο.
Παίρνουμε το δεύτερο κομμάτι της αλμυρής ζύμης, το απλώνουμε στον πάγκο, το ανοίγουμε και βάζουμε τα κρεμμυδάκια, τις ελιές και τον άνηθο.
Το κάνουμε ρολάκι, το κόβουμε σε φετάκια και τα αλείφουμε με το μείγμα αβγού.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε 180 βαθμούς, για 15 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.