ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 23/12/2010
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ημερομηνία Προβολής: 23/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 5 φλ. κυβάκια μπαγιάτικου ψωμιού χωρίς την κόρα
- 3 μήλα
- 125 γρ. κουβερτούρα
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 4 κ.σ. σταφίδα ξανθή
- 1 κ.σ. μαργαρίνη βιτάμ
- 4 αβγά
- ½ φλ. ζάχαρη
- 600 ml γάλα
- 3 κ.σ. κορν φλάουρ
- 2 κουτάκια βανίλια
Για τη σάλτσα καραμέλας:
- 1 ½ φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 σφηνάκι ουίσκι
- 2 κ.σ. μαργαρίνη βιτάμ
Για το σερβίρισμα:
- Παγωτό βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα καραμέλας: απλώνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Όταν η ζάχαρη υγροποιηθεί και αρχίσει να κάνει φουσκάλες, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτουμε το ουίσκι ανακατεύουμε και τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί με τη σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σοτάρουμε τα κυβάκια του μήλου με τη μαργαρίνη μέσα σε ένα τηγάνι κι όταν μαλακώσουν τα πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και ανακατεύετε για λίγο ακόμη. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα μήλα, σβήνουμε με το ουίσκι και κουνάμε το τηγάνι. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα και μείνουν τα μήλα με τη σάλτσα τους τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και αλείφουμε με λίγο λάδι το πυρέξ. Απλώνουμε μέσα τα κυβάκια του ψωμιού, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κυβάκια της σοκολάτας, την κανέλλα και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο από το γάλα. Χτυπάμε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη με σύρμα και προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ, τις βανίλιες και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Περιχύνουμε με το μείγμα του γάλακτος το περιεχόμενο του πυρέξ, ανακατεύουμε ώστε να βραχεί καλά το ψωμί και ψήνουμε την πουτίγκα στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να πήξει και να πάρει λίγο χρώμα η επιφάνειά της.
Ξεφουρνίζουμε την πουτίγκα κι αφού ηρεμήσει για 5 λεπτά με ένα σκουπ παγωτού παίρνουμε μια ποσότητα πουτίγκας κάνοντάς τη μπάλα και τη σερβίρουμε σε πιάτο. Προσθέτουμε μια μπάλα παγωτό βανίλια, περιχύνουμε το παγωτό και την πουτίγκα με σάλτσα καραμέλας και σερβίρουμε αμέσως!