ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 29/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Ημερομηνία Προβολής: 29/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ 

Για ένα μακρόστενο ταψάκι 30Χ40εκ.


1 πακ. ζύμη της γιαγιάς ή χωριάτικο φύλλο

1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις

700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 σκελ. σκόρδο

1 πράσο

1 πιπεριά κόκκινη

250 γρ. μανιτάρια

½ φλ. λευκό κρασί

1 φλ. τραχανά

½ φλ. νερό

1 ½ φλ. φέτα χοντροτριμμένη

2 αβγά

1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Πάπρικα γλυκιά

Λίγο κάρδαμο κοπανισμένο

Λίγο θυμάρι

Αλάτι & πιπέρι


Για το τελείωμα της πίτας:

1 φλ. γάλα

2 αβγά

Άσπρο και μαύρο σουσάμι

4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κόβουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και ψιλοκόβουμε την πιπεριά και το πράσο. Ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο και περιμένουμε να κάψει καλά. Σοτάρουμε το κοτόπουλο, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε την φύτρα από το σκόρδο, για να μην έχει βαριά γεύση και το ψιλοκόβουμε. Το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι να σοταριστεί. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά. Αν δεν θέλουμε να μαυρίσει η γέμιση, δεν επιλέγουμε μανιτάρια πορτομπέλο ή άγρια. Το αφήνουμε  να σοταριστούν για 5 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε τα μπαχαρικά: πάπρικα, 2 σποράκια κάρδαμο σπασμένα και πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο τηγάνι και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνουμε τον τραχανά.  Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα, αν χρειάζετε και σιγοβράζουμε. Όταν φουσκώσει ο τραχανάς και ρουφήξει τα υγρά είναι έτοιμος. Δεν θέλουμε να ψηθεί εντελώς γιατί θα μαγειρευτεί και στο φούρνο. Στο τέλος ρίχνουμε τα μυρωδικά: θυμάρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς η γέμιση. Αν μπει ζεστή στην πίτα θα “βράσει” το φύλλο και δεν θα γίνει τραγανή η πίτα.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα. Λαδώνουμε καλά ένα μακρόστενο ταψί με μπόλικο ελαιόλαδο, γιατί  το χωριάτικο φύλλο θέλει αρκετό λάδι για να γίνει τραγανό. Στρώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα, λαδώνοντάς τα καλά ένα-ένα με τη βοήθεια πινέλου. Λαδώνουμε και τα πλαινά τους.


Όταν κρυώσει η γέμιση ρίχνουμε μέσα τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα και τη φέτα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια.  Ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τα φύλλα. Διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση, λαδώνοντάς τα πάλι. Σκεπάζουμε την πίτα με άλλα τρία λαδωμένα φύλλα. Μετά δημιουργούμε έναν κόθορο, έτσι ώστε να μην εξέχουν από το ταψί.


Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, για να ψηθεί καλύτερα μέσα. Χτυπάμε το γάλα με 2 αβγά και λίγο ελαιόλαδο.  Με μια κουτάλα περιχύνουμε όλη την πίτα. Πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.  Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, γύρω στα 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.