ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/06/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ημέρα προβολής 09/06/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για ένα ταψάκι 20×30εκ.
Για τη ζύμη:
- 200 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 4 αβγά
- 2 βανιλίνες
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. αμύγδαλα
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 σφην. λικέρ μαστίχα
Για τη γέμιση & τη διακόσμηση:
- 8 βερίκοκα κομπόστα
- 5 κ.σ. γλυκό σταφύλι
- 2 κ.σ. αμύγδαλα
Για το σερβίρισμα:
- Παγωτό 4 γεύσεις Carte D’or
- 4 βερίκοκα κομπόστα
- 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.σ. αμύγδαλα
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με την καστανή ζάχαρη, περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, ένα ένα τα αβγά και το μείγμα με το αλεύρι, εναλλάξ με το λικέρ μαστίχα.
Αλείφουμε με μαργαρίνη μια φόρμα με λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα.
Για τη γέμιση:
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα τρίβουμε στο μούλτι, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Βάζουμε στο μούλτι το γλυκό σταφύλι με λίγο από το σιρόπι του, προσθέτουμε λίγο νερό και το πολτοποιούμε.
Κόβουμε τα βερίκοκα σε 4-5 κάθετες φέτες το καθένα.
Βάζουμε στην επιφάνεια του κέικ τα βερίκοκα και περίπου 12 κουταλιές πολτό από το γλυκό σταφύλι.
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40 λεπτά, στους 175-180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.
Όταν ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα τρίβουμε στο μούλτι.
Καλύπτουμε το κέικ με τα βερίκοκα και τα τριμμένα αμύγδαλα.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού.
Σερβίρουμε το κέικ με παγωτό και με γλυκό σταφύλι.