ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 05/06/2012
Βαθμός δυσκολίας:
(Βοσπή Κιοφτέ)
Από τη Μαίρη Τσιρονιάν, Μέλος του Αρμένικου Κυανού Σταυρού
Ημερομηνία Προβολής: 5/6/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 2 φλ. κόκκινες αποφλοιωμένες φακές
- 4 ½ φλ. νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 ½ φλ. ψιλό πλιγούρι
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 2 κρεμμύδια & εξτρά για τη συνοδευτική σαλάτα
- ¾ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
- 1 κ.σ. κύμινο
- 1 ζωμό λαχανικών Knorr “Σπιτικός”
- 1 ντομάτα
- ½ ματσ. μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε στην κατσαρόλα το νερό και προσθέτουμε τις φακές με το αλάτι και τον ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι να λιώσουν σαν φάβα. Πρέπει να τις παρακολουθούμε γιατί μπορεί να πιουν γρήγορα το νερό και να κολλήσουν!
Μόλις βράσουν σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλό πλιγούρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά. Το πλιγούρι θα ρουφήξει όσα υγρά έχουν μείνει στην φακή. Αν δούμε ότι το πλιγούρι ρουφάει και γίνεται το μείγμα πολύ στεγνό, το βοηθάμε ρίχνοντας λίγο βραστό νερό [μέχρι 1 φλιτζάνι].
Κόβουμε το κρεμμύδι σε κομματάκια και το ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις φακές και το πληγούρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στο μείγμα μας αλάτι, πάπρικα, κύμινο (όλα σύμφωνα με το γούστο μας). Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να δέσει. Αν το αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου θα βγουν περισσότερο και τα αρώματά του.
Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια φτιάχνουμε μικρά κενέλ ή εναλλκτικά βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.
Τα σερβίρουμε σε πιατέλα συνοδεύοντας με δροσερή σαλάτα από μικρά κυβάκια ντομάτας, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό.
Πασπαλίζουμε με πάπρικα και κύμινο και το πιάτο είναι έτοιμο.