ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 13/04/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό τον Chef Ανδρέα Λαγό
Ημερομηνία προβολής 13/04/11 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
Για τα κατιμέρια:
- 750 γρ. αλεύρι δυνατό
- 250 γρ. αλεύρι σταρένιο
- 1 φακ. ξερή μάγια
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- λίγο ξύδι
- λίγο Ελαιόλαδο Άλτις
Για το πασπάλι:
- 1 φλ. καρυδόψιχα
- 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
- ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- 3 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
- Λιαστό πετιμέζι ( ή μέλι)
“>ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ χλιαρό νερό (μέχρι 50 βαθμούς). Διαλύουμε μέσα την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μια κ.γ. ζάχαρη, που βοηθάει την ζύμη να φουσκώσει καλύτερα. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι. Προσθέτουμε ελάχιστο ξύδι και μια κ.γ. αλάτι. Το αλάτι γενικά στις ζύμες ςτο βάζουμε πάντα τελευταίο, γιατί μπορεί η ζάχαρη βοηθά την μαγιά αλλά το αλεύρι την καταστρέφει. Ζυμώνουμε 5-10 λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν την πιέζεις με το δάχτυλο και επανέρχεται. Την ξεκουράζουμε για μισή ωρα, σκεπασμένη με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα. Προσέχουμε να μην αφήσουμε την ζύμη κοντά σε παράθυρο ή ρεύματα. Την αφήνουμε σε ένα μέρος της κουζίνας που είναι προστατευμενο από εναλλαγές θερμοκρασίας. Όταν είναι έτοιμη την ζυμώνουμε ελαφρά, για να την ξεφουσκώσουμε και την χρησιμοποιούμε. Χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια, 30 γρ. και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μικρές πιτούλες. (είτε με τον πλάστη ή με το χέρι).
Ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Βουτάμε τα κατιμέρια και τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί. Φτιάχνουμε το πασπάλι: Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ χοντροκομμένη καρυδόψιχα, κύμινο, μπαχάρι και καβουρδισμένο σουσάμι. Ανακατεύτουμε καλά.
Έκτός από τον παραδοσιακό, ένας άλλος τρόπος να σερβίρουμε τα κατιμέρια είναι να χτίσουμε με αυτά ένα πυργάκι. Βάζουμε σε ένα πιάτο ένα κατιμέρι, προσθέτουμε ένα κουταλάκι πετιμέζι και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα. Σκεπάζουμε με άλλο ένα κατιμέρι και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία. Χτίζουμε το πυργάκι μας με 6 κατιμέρια.