ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 12/11/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Τόνια Μποτονάκη

Ημέρα προβολής 12/11/2013. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
 

  • 600 γρ. κάστανα
  • 1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλ. μαρουβά ή ροζέ κρασί
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • Κονιάκ
  • 5 γαρύφαλλα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 2 φλ. σάλτσα σπιτικής ντομάτας Pummaro
  • 1 κλων. θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα τα κάστανα τα χαράζουμε στο πλάι ή στο κέντρο τους και τα βάζουμε στον φούρνο στον αέρα για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Σε φαρδιά κατσαρόλα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο ολόκληρα τα κρεμμυδάκια στιφάδου, ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, τα γαρύφαλλα, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί μαρουβά (ή ροζέ αν δεν έχουμε μαρουβά), περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σβήνουμε ξανά με το κονιάκ. Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κάστανα και όσο νερό χρειαστεί και το αφήνουμε να ψηθεί 10 -15 λεπτά επιπλέον. Σερβίρουμε αρωματίζοντας με φρέσκο θυμάρι.