ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΡΥΔΩΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ (ΑΛΑΔΩΤΟ ΚΕΙΚ)

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 22/04/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Ημερομηνία Προβολής: 22/4/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

 

Από την Γεωργία Κοφινά

ΥΛΙΚΑ (για 20 κομμάτια)

 

  • 3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. μέλι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. καρύδια χονδροκοπανισμένα
  • 5 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. χλιαρό νερό

Για την σάλτσα σοκολάτας:

 

  • 1 πακέτο κακάο (128 γρ)
  • 1 ½ φλ. νερό
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Λιώνουμε το μέλι σε ένα μπολάκι με χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη. Διαλύετε την σόδα στο κονιάκ. Σπάμε τα καρύδια και τα κοπανάμε σε ένα γουδί. Χτυπάμε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα όλα τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μίγμα του αλευριού και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας λίγο αραιός χυλός. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά. Τρίβουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού με λίγα σπασμένα καρύδια μέχρι να λαδωθεί με το λάδι που βγάζουν τα καρύδια. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.  (Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε αντικολλητικό ταψί.) Στρώνουμε τον χυλό ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι. Πρέπει να είναι υγρό αλλά να μην μείνει ζύμη στο μαχαίρι. Το αφήνουμε να κρυώσει.

 

Εν τω μεταξύ  ετοιάζουμε την σάλτσα σοκολάτας. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε συνέχεια και τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια δυναμώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να δέσει, περίπου 7-8 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά, για να μην σβολιάσει το κακάο. Όταν πήξει αρκετά το κατεβάζουμε από την φωτιά. Το αφήνουμε και αυτό να κρυώσει.

 

Περιχύνουμε το καρυδωτό με την μισή σάλτσα και κρατάμε την υπόλοιπη για να την σερβίρουμε σε μπολ. (Αυτή η σάλτσα φυλάσσεται πολύ καιρό στο ψυγείο). Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει την σάλτσα για περίπου 1 ώρα και το κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε σε πιάτο και συνοδεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα σοκολάτας.