ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 25/10/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Βασίλη Σικαλιά
Ημερομηνία προβολής 25/10/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
- 1 γλώσσα ½ κιλού ή 400 γρ. φιλέτα γλώσσας
- 3 πατάτες
- 100 ml γάλα φρέσκο
- Ξύσμα από 1 μοσχολέμονο (λάιμ)
- 50 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
- Αλεύρι
- 5 σπαράγγια
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο Άλτις
- Ηλιέλαιο Sol
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να καθαρίσουμε τη γλώσσα από τη πέτσα της, κάνουμε μια τομή στη βάση της ουράς του ψαριού. Για να μη γλιστράνε τα χέρια μας, βάζουμε αλάτι στα χέρια μας και τραβάμε την πέτσα σιγά – σιγά για να μην τραυματίσουμε τη σάρκα του ψαριού. Αφού αφαιρέσουμε την πέτσα κόβουμε το κεφάλι της γλώσσας το οποίο δεν τρώγεται, και μετά την ξεπλένουμε. Ξύνουμε τη φλούδα του μοσχολέμονου. Αλατίζουμε τη γλώσσα, προσθέτουμε ξύσμα μοσχολέμονου, αλευρώνουμε καλά και τηγανίζουμε χρησιμοποιώντας και ελαιόλαδο και ηλιέλαιο σε ίση ποσότητα. Το λάδι πρέπει να έχει κάψει καλά, και το ψάρι πριν το βάλουμε στο τηγάνι το τινάζουμε από το πολύ αλεύρι. Μόλις τηγανιστεί η γλώσσα την περνάμε από χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το χαρτί το πολύ λάδι.
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα κάνουμε μια βράση για 1 – 2 λεπτά. Μπορούμε να τα περάσουμε λίγη μαργαρίνη με βούτυρο για να γυαλίζουνε. Σερβίρουμε τη γλώσσα σε μια πιατέλα, βάζουμε τον πουρέ στο πλάι, και τα σπαράγγια πάνω στη γλώσσα. Μπορούμε να ρίξουμε λίγο λαδολέμονο πάνω στα σπαράγγια.
Για τον Πουρέ:
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό. Τις ξεφλουδίζουμε ενώ καίνε και τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι πάνω στη φωτιά. Τις δουλεύουμε μέσα στο κατσαρολάκι με το σύρμα, προσθέτουμε τη μαργαρίνη με το βούτυρο. Βράζουμε το γάλα και το προσθέτουμε κι αυτό στον πουρέ, προσθέτουμε και το αλάτι δουλεύοντας παράλληλα με το σύρμα. Αν δεν σερβίρουμε αμέσως προσθέτουμε λίγο πριν το σερβίρισμα το γάλα και μαργαρίνη με βούτυρο κρύα και ξαναδουλεύουμε το μείγμα του πουρέ .