ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 13/05/2016
Βαθμός δυσκολίας:
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ:
700 ΓΡ. ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΙΜΑ
300 ΓΡ. ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ (ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ)
1 ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ
2 ΑΒΓΑ
100 ΓΡ. ΨΩΜΙ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ
50 ΓΡ. ΠΛΙΓΟΥΡΙ
½ Κ.Γ. ΚΑΝΕΛΛΑ
½ Κ.Γ. ΜΠΑΧΑΡΙ
5 Κ.Σ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΛΙΓΟ ΑΛΕΥΡΙ (ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑ)
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΩΜΟ:
700 ML ΖΩΜΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
300 ML ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
ΧΥΜΟ ΑΠΟ ½ ΛΕΜΟΝΙ
5 Κ.Σ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
2 ΣΚΕΛ. ΣΚΟΡΔΟ
2 ΜΑΤΣ. ΜΑΪΝΤΑΝΟ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
100 ΓΡ. ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ
3 Κ.Σ. ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΜΕ ΜΕΛΙ KALAMATA PAPADIMITRIOU
ΧΥΜΟ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα γιουβαρλάκια:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κρεμμύδι, το εσωτερικό του χωριάτικου λουκάνικου, τον μοσχαρίσιο κιμά, το πλιγούρι, το αβγό, το ψωμί, αλάτι, πιπέρι, την κανέλλα, το μπαχάρι, το ελαιόλαδο και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει, για 30 λεπτά. Έπειτα πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Για τον ζωμό:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό λαχανικών, το λευκό κρασί, αλάτι πιπέρι το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν, για 5-10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα με τον ζωμό, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν, για 15 περίπου λεπτά. Πέντε λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Για τη σάλτσα:
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα με μέλι, το χυμό λεμονιού, το γιαούρτι, λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και ρίχνουμε όλο το μείγμα της σάλτσας μέσα στα γιουβαρλάκια. Αναταράσσουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά και σερβίρουμε.