ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ, ΧΤΑΠΟΔΙ & ΣΑΛΤΣΑ ΦΑΒΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 19/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Δημήτρη Παμπόρη

Ημερομηνία Προβολής: 19/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 4 κολοκυθάκια
  • ½ κιλό αντίδια ή χόρτα εποχής
  • 1 κιλό χταπόδι
  • 100 γρ. καρότα
  • 50 γρ. σέλινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 ml μηλόξιδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • Χυμό & ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • 1/3 ματσ. άνηθο
  • 200 γρ. φάβα
  • 2 ζωμούς λαχανικών Knorr “Σπιτικός“
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χταπόδι από όλες τις πλευρές.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και τα καρότα σε χοντρές ροδέλες και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα δάφνης για να αρωματίσουμε το χταπόδι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο σέλινο, καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί για μερικά λεπτά.
Γυρίζουμε το χταπόδι ώστε να είναι με το κεφάλι στην πάνω πλευρά, σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον σπιτικό ζωμό λαχανικών, λίγα κλωναράκια λεμονοθύμαρου και περίπου μισό λίτρο ζεστό νερό για να μη σταματήσει ο βρασμός.
Ξαναβάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει με όλα τα αρωματικά του για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει τελείως.
Σε άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε κρεμμύδι χοντροκομμένο και 2-3 φετούλες καρότο, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε μέσα τη φάβα να τσιγαριστεί, αλάτι και πιπέρι και λίγο θυμάρι για άρωμα και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα σπιτικό ζωμό λαχανικών και αρκετό ζεστό νερό. Η σωστή αναλογία είναι ένα προς τρία φάβα με νερό οπότε ανάλογα με τη φάβα που θα βάλουμε, βάζουμε και το τριπλάσιο νερό. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει η φάβα για περίπου 25 λεπτά.
Αν η φάβα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό, ξύσμα από ένα και χυμό από μισό λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και αλέθουμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ.
Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι ή πιπέρι αν χρειαστεί.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε τις άκρες και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και προσεκτικά χωρίς να τα σπάσουμε τα αδειάζουμε εσωτερικά.
τα σπόρια από το εσωτερικό τους.
Σε άφθονο νερό που βράζει με ελάχιστη ζάχαρη βουτάμε τα αντίδια (ιδανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βλίτα) και τα “μπλανσάρουμε” για 2 λεπτά, ίσα ίσα να μαραθούν διατηρώντας το σχήμα και το χρώμα τους ζωντανό. Τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
Κόβουμε το χταπόδι που βράσαμε σε πολύ μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τα αντίδια που ζεματίσαμε ψιλοκομμένα, το κρεμμύδι πολύ λεπτοκομμένο, τον άνιθο και την κάπαρη ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, χυμό από μισό λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα της σαλάτας και τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για να σφίξει η γέμιση από το ελαιόλαδο που έχει.
Κόβουμε προσεκτικά κάθε κολοκύθι σε φετούλες
Σε πιάτο στρώνουμε λίγη από τη σάλτσα φάβας και τοποθετούμε πάνω μερικές φετούλες κολοκυθιού με γέμιση.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, διακοσμούμε με λίγο άνιθο και μια ακρούλα από πλοκάμι χταποδιού και σερβίρουμε.