ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 06/12/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Νίκο Κουνδουράκη

Ημερομηνία Προβολής: 06/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κόκορα μικρό
  • 2 κιλά προβατίνα ή ζυγούρι ή γίδα
  • 1 κιλό ρύζι καρολίνα
  • 2 κ.σ. στακοβούτυρο
  • Λεμόνι για το σερβίρισμα
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό τον κόκορα κομμένο σε μερίδες.  Το ίδιο κάνουμε σε δεύτερη κατσαρόλα με τα κομμάτια από την προβατίνα ή τη γίδα ή το ζυγούρι.  Όσο πιο αργά βράσουν, σε μέτρια φωτιά, τόσο πιο νόστιμος θα γίνει ο ζωμός τους. Δεν ξεχνάμε να ξαφρίσουμε και τους 2 ζωμούς στις πρώτες τους βράσεις.

Για να φτιάξουμε το πιλάφι χρησιμοποιούμε το ζουμί στο οποίο έχουν βράσει τα κρέατα σε αναλογία: 2/5 ζωμό κόκορα και 3/5 ζωμό προβατίνας. Για να βράσει το πιλάφι η αναλογία είναι 1 ρύζι προς 3 ζωμό.

Βάζουμε το μείγμα από τους 2 ζωμούς σε κατσαρόλα να βράζουν και ρίχνουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε.  Σε 15 λεπτά περίπου ξεσκεπάζουμε και το γαμοπίλαφο είναι έτοιμο.  Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κανείς να ανακατεύει το ρύζι, αναγκάζεται μετά να το ανακατεύει σε όλη τη διάρκεια προετοιμασίας του και αντιστρόφως. Αν δεν θέλουμε να είμαστε πάνω από την κατσαρόλα το ανακατεύουμε μια και καλή στο τέλος. Προσθέτουμε το στακοβούτυρο και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε σε πιατέλα με τα κομμάτια κρέατος από πάνω, πάντα με λεμόνι για να προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει.