ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ, ΚΟΥΚΙΑ, ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ, ΜΙΝΙ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ & ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Αλέξανδρο Φουρούλη

Ημερομηνία Προβολής: 15/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για 1 μερίδα

  • 1 στήθος κοτόπουλο
  • 1 αγγινάρα
  • 2 πατατούλες μίνι
  • 50 γρ. αρακά
  • 50 γρ. κουκιά φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 4 μανιτάρια
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορο
  • ½ φλ. κρασί
  • 1 ζωμό κότας Knorr «Σπιτικός»
  • 2 κλων. φρέσκια ρίγανη
  • 1 κλων. δεντρολίβανο
  • 5 φυλλαράκια λεμονοθύμαρο
  • ½ ματσ. άνιθο
  • Μαργαρίνη με βούτυρο Flora soft
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε όσο πιο μικρά κομματάκια γίνεται (εναλλακτικά μπορούμε να την περάσουμε στον τρίφτη, αλλά όχι στο μπλέντερ γιατί λιώνει τελείως και χάνει όλα τα υγρά του).
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ελαφρά μέχρι να ιδρώσουν.
Ψιλοκόβουμε το καρότο και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Καθαρίζουμε την αγγινάρα για να κρατάμε την καρδιά και το πάνω μέρος του κοτσανιού. Τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο τηγάνι (αν κάνουμε μεγάλη ποσότητα από αγγινάρες μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε τις διατηρούμε σε μπολ με κρύο νερό και λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν).
Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε χοντρές φέτες και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε και τη σκελίδα σκόρδου κομμένη στη μέση για να αρωματιστεί το φαγητό και αν θέλουμε το βγάζουμε πριν το σερβίρισμα, εναλλακτικά μπορούμε να το ψιλοκόψουμε και να ενσωματωθεί στο φαγητό.
Ξεφλουδίζουμε τις πατατούλες και τις κόβουμε σε τέταρτα (αν θέλουμε με στρογγυλεμένες άκρες για μεγαλύτερη ομοιομορφία – κόψιμο τουρνέ) και τις προσθέτουμε στο τηγάνι.
Βάζουμε 1 κουταλιά του γλυκού άνιθο και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα για να ξεκουλήσουν και οι νοστιμιές από τον πάτο του τηγανιού και να γλασάρει η σάλτσα.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τον ζωμό κότας και περίπου μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύουμε για να διαλυθεί και να αρωματιστούν τα υλικά.
Αφού μαλακώσουν λίγο οι πατάτες προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κουκιά και τον αρακά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά ακόμα. Πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
Ψιλοκόβουμε τον άνιθο και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε το αρωματικό βούτυρο για το κοτόπουλο.
Βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη με βούτυρο σε μπολ.
Ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια ρίγανης, δεντρολίβανου και λεμονοθύμαρου πολύ πολύ ψιλά και τα προσθέτουμε στη μαργαρίνη (μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε αν θέλουμε μαϊντανό, άνιθο ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας κατά προτίμηση φρέσκο και όχι αποξηραμένο).
Προσθέτουμε ξύσμα από ένα λεμόνι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθούν τα υλικά στη μαργαρίνη.
Παίρνουμε 1-2 κουταλιές από το μείγμα μαργαρίνης και το βάζουμε κάτω από την πέτσα του κοτόπουλου κλείνοντας καλά τις άκρες (μπορούμε να τυλίξουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη σε μεμβράνη και να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη για όσο χρειαστεί).
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε καλά ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα φιλέτα από την πλευρά της πέτσας για να γίνει τραγανή. Μόλις η πέτσα πάρει χρώμα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά φροντίζοντας το πιο χοντρό μέρος του φιλέτου να είναι στο κέντρο του τηγανιού που έχει πιο υψηλή θερμοκρασία και το πιο λεπτό σημείο να είναι προς την άκρη.
Σε μεγάλο ρηχό πιάτο στρώνουμε στο κέντρο 3-4 κουταλιές από τις πατάτες με τον αρακά και τα κουκιά και από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές φετούλες.
Διακοσμούμε περιμετρικά του πιάτου με λίγη σάλτσα και σερβίρουμε.