ΣΥΝΤΑΓΕΣ

FOCACCIA (ΦΟΚΑΤΣΙΑ) ΜΕ ΔΕΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 31/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Ημερομηνία Προβολής: 31/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

 

Από τον Chef Χαρίδημο Βασιλάκη

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακ. ξηρή μαγιά
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • Χοντρό αλάτι για το ψήσιμο
  • 50 ml. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 κ.γ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, βάζουμε την μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και περιμένουμε 5 λεπτά να αφρίσει, χωρίς να την σκεπάσουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλό αλάτι (δεν ρίχνουμε το αλάτι από την αρχή, γιατί απενεργοποιεί την μαγιά). Ρίχνουμε σταδιακά αλεύρι και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε ελαιόλαδο. Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί και αρχίσει να ξεκολλάει την δουλεύουμε για 5’ στο χέρι σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, για να της δώσουμε ελαστικότητα. Όταν την πατάμε με το δάχτυλο και επανέρχεται είναι έτοιμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ένα ζεστό μέρος για 30’ να ξεκουραστεί. Το μυστικό για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη σε αυτό το στάδιο είναι ότι την πιέζουμε με το δάχτυλο και ΔΕΝ επανέρχεται. Στη συνέχεια, την ζυμώνουμε ελαφρώς και την απλώνουμε με τα χέρια σε ένα λαδωμένο ταψί (50 cm x 50 cm).  Το πάχος πρέπει να είναι περίπου 1.5 cm, γιατί θα φουσκώσει και στο ψήσιμο. Το σημαντικό με την focaccia είναι να κάνουμε μικρά βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια της με τα δάχτυλα.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, με λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε την επιφάνεια της focaccia με ένα πινέλο, αφήνοντας το λάδι να λιμνάσει στις λακουβίτσες. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι χοντρό. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες ή ελιές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220οC για 15’. Την περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.