ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΦΛΑΟΥΝΕΣ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΚΙΜΑ & ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/11/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Γιάννη Μπαξεβάνη


Το παραδοσιακό πιτάκι της Κύπρου με μια διαφορετική γέμιση. Ιδανικό για να φάνε φασόλια και τα πιο δύσκολα παιδιά!

Ημερομηνία Προβολής: 11/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. φασόλια ξερά
  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 200 γρ. πλιγούρι
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • Κύμινο
  • Ξύσμα από πορτοκάλι
  • Μαϊντανό
  • Μαντζουράνα
  • Μοσχοκάρυδο
  • ½ φλ. τριμμένο κίτρινο τυρί
  • 1 μικρή ντομάτα
  • Κόλιανδρο ξερό σε σκόνη
  • 1 αβγό
  • Σουσάμι

Για τη ζύμη:

  • ½ κιλό σκληρό αλεύρι
  • 200 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 100 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 1 πορτοκάλι
  • Αλάτι
  • 1 ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη: βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαργαρίνη, το αμύγδαλο σε σκόνη, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα.

Για τη γέμιση: έχουμε μουλιάσει τα φασόλια αποβραδίς και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 40 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα κάνουμε πουρέ με το πιρούνι. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τον κιμά και το πλιγούρι. Προσθέτουμε και τον πουρέ φασολιών. Ρίχνουμε το πιπέρι, το αλάτι και το κουκουνάρι. Προσθέτουμε μέσα το κόλιανδρο, το κύμινο, το ξύσμα από πορτοκάλι, τον μαϊντανό, λίγη μαντζουράνα, το τυρί και την ντομάτα ψιλοκομμένη και τα αναμιγνύουμε για να ενωθούν.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού και κόβουμε με κουπ-πατ ή μικρό μπολ στρογγυλά κομμάτια ζύμης. Στη μέση κάθε κομματιού βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση. Με τα δάχτυλα πιάνουμε τρεις άκρες από την άκρη της ζύμης και την ‘τσιμπάμε’ προς το κέντρο, για να μη φαίνεται η γέμιση και να κλείσει η φλαούνα. Τις αλείφουμε με ένα χτυπημένο αβγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.