ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/02/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Θωμά Τσιώμα
Ημερομηνία Προβολής: 04/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για 1 μερίδα:
- 1 φιλέτο κοτόπουλου
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 1 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 2 κ.σ. ζωμό κότας Knorr
- ½ -1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
- ½ κ.γ. χυμό λεμονιού
- 1 σφην. κρασί Μοσχάτο
- Αλάτι-πιπέρι
Για το λάδι βασιλικού:
- ½ ματσάκι βασιλικού
- ½ ποτ. ελαιόλαδο Άλτις
- 1 σφην. λευκό κρασί
Για το ρύζι:
- 1 φλ. του καφέ μείγμα λευκού & άγριου ρυζιού
- ½ κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 ½ φλ. νερό
“>Για τη σαλάτα σταμναγκάθι:
- ½ ροδάκινο από κονσέρβα
- ½ κ.γ. καυτερή μουστάρδα
- 1 κ.γ. ξύσμα λάιμ
- 1 κ.γ. ξύσμα μανταρίνι
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
- 1 φλ. σταμναγκάθι ωμό
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 2 λεπτές φέτες τζίντζερ
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγουμε το φιλέτο προσεκτικά, κόβοντάς το οριζόντια στη μέση σαν πεταλούδα.
Ετοιμάζουμε το λάδι βασιλικού χτυπώντας σε μούλτι το ελαιόλαδο με τα φύλλα βασιλικού και το κρασί. Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό τηγάνι το λάδι βασιλικού μαζί με τη μαργαρίνη. Σοτάρουμε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ασπρίσει και το πασπαλίζουμε με τη μαστίχα. Σβήνουμε με το κρασί και με λίγες σταγόνες από το χυμό λεμονιού. Περιμένουμε να βράσει καλά το κοτόπουλο για περίπου 7-8 λεπτά και να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού. Προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας για να αραιώσουμε τη σάλτσα. Αλατίζουμε και ρίχνουμε λευκό πιπέρι.
Για το ρύζι:
Βράζουμε το ρύζι μαζί με το κάρδαμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο και αλάτι.
Για τη σαλάτα σταμναγκάθι με σάλτσα εσπεριδοειδών:
Χτυπάμε σε ένα μπλέντερ το ροδάκινο κομπόστα, το ξύσμα από μανταρίνι, λάιμ και πορτοκάλι, το τζίντζερ, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, μια μικρή καυτερή πιπεριά, μέχρι να ομογενοποιηθεί σε ένα πηκτό μείγμα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα το ωμό σταμναγκάθι.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο περιχύνοντας με τη σάλτσα του και από δίπλα βάζουμε το ρύζι (δεν ρίχνουμε πάνω του ζουμί από το κοτόπουλο γιατί το ρύζι έχει τα δικά του αρώματα). Από δίπλα σερβίρουμε μια χούφτα από τη σαλάτα.