ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 06/02/2013
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Αλέξανδρο Χούσο
Ημερομηνία προβολής 06/02/13 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
- 1 μπούτι κοτόπουλο (χωρίς κόκαλο)
- Ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι – πιπέρι
- 200 γρ. γιαούρτι
- 40 γρ. φρέσκο τζίντζερ
- 1 σκελ. σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 40 γρ. μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα
- 20 γρ. πάπρικα καυτερή
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Ταμπάσκο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μεγάλα κομμάτια. Σε ένα μπολ βάζουμε το κοτόπουλο με 2 – 3 κ.σ. λάδι, αλάτι – πιπέρι. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε 2 κ.σ. λάδι, το τζίντζερ, το κρεμμύδι και το σκόρδο και χτυπάμε όσο να γίνουν αλοιφή. Τα προσθέτουμε στο κοτόπουλο, ρίχνουμε το γιαούρτι και το γκαράμ μασάλα και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για ½ ώρα.
Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα, βάζουμε το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, ταμπάσκο, καυτερή πάπρικα και αλάτι. Η σάλτσα μας μπορεί να μείνει και αυτή στο ψυγείο και εναλλακτικά μπορεί να γίνει με μαϊντανό και γλυκιά πάπρικα για πιο ήπια γεύση.
Σε καλά ζεσταμένο τηγάνι σοτάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με 2 – 3 κ.σ. λάδι όσο να πάρει χρώμα και ψήνουμε στο φούρνο για 15 – 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Εναλλακτικά συνεχίζουμε το ψήσιμο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 6 – 8 λεπτά περίπου. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε ελάχιστο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σερβίρουμε πάνω σε πίτες και τη σάλτσα μας σε μπολάκι ή διαφορετικά συνοδεύουμε με ρύζι ή με σαλάτα.
Το ‘γκαράμ μασάλα’ είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που μπορούμε εύκολα να παρασκευάσουμε μόνοι μας. Χτυπάμε στο μπλέντερ για 1 λεπτό κάρδαμο, κύμινο, κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο σε ίσες ποσότητες και διατηρούμε σε βαζάκι εκτός ψυγείου.