ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΦΑΒΑ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΡΟΥΦΕΛΑΙΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 02/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Νταϊάνα Κόχυλα

Ημερομηνία Προβολής: 02/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. φάβα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 λίτρα νερό ή ζωμό λαχανικών Knorr
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 – 3 κλων. θυμάρι
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 16 λεπτές φέτες σύγκλινο Μάνης ή νούμπουλο Κέρκυρας ή άλλο ελληνικό καπνιστό ή παστό χοιρινό
  • Κλωναράκια θυμάρι ή σχοινόπρασο
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Τρουφέλαιο για το γαρνίρισμα
  • Ροζ πιπέρι για το γαρνίρισμα
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ξεπλένουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και τη ρίχνουμε στο κρεμμύδι, ανακατεύοντας καλά για να καλυφθεί παντού με λάδι. Ρίχνουμε το νερό ή τον ζωμό, ή συνδυασμό και των δύο. Βάζουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, καθαρίζοντας τον αφρό από την επιφάνεια.

Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τη φάβα μέχρι να μαλακώσει -για 50 λεπτά έως 1 ώρα περίπου. Πολτοποιούμε τη σούπα χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός, πολυμηχάνημα ή δυνατό μπλέντερ. Δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι και ρίχνουμε χυμό λεμονιού.

Ελέγχουμε ότι το σύγκλινο είναι σίγουρα σε θερμοκρασία δωματίου. Με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Κάνουμε το ίδιο και για το νούμπουλο ή άλλο ελληνικό ή Μεσογειακό παστό χοιρινό (ταιριάζει πολύ ωραία και το προσιούτο).

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή. Γαρνίρουμε με μια φέτα ή δύο από το παστό χοιρινό, λίγο θυμάρι ή σχοινόπρασο και ροζ πιπέρι και περιχύνουμε με τρουφέλαιο ή ελαιόλαδο.