ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/02/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Αστέριο Σουσούρα
Ημερομηνία Προβολής: 10/2/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 1 χταπόδι 1,5 – 2 κιλών
- 1 ματσάκι φρέσκο μάραθο
- 20 ελιές πράσινες
- 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 2 κλωνάρια θρούμπι ή ½ κ.γ. θρούμπι ξερό
- 1 δαφνόφυλλο
- 6-10 κόκκους πράσινου πιπεριού
- 80 ml ελαιόλαδο Άλτις
- Πιπέρι
- Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το χταπόδι το βρίσκουμε συνήθως κατεψυγμένο, πράγμα που δεν είναι κακό. Αν όμως αποφασίσουμε να αγοράσουμε φρέσκο χταπόδι, πρέπει να προσέχουμε να είναι φρέσκο και οι βεντούζες του να κολλάνε στο δάχτυλο μας.
Για αυτήν την συνταγή χρειαζόμαστε ένα χταπόδι περίπου 2 κιλών. Το τoποθετούμε σε μια μικρή γάστρα, αφού αφαιρέσουμε την κουκούλα του, για να απλωθεί ομοιόμορφα. Προσθέτουμε στο ταψί τα κρεμμύδια κομμένα στα 4 και το σκόρδο κομμένο στα 2, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε. Ψιλοκόβουμε την κουκούλα του χταποδιού και την προσθέτουμε και αυτή. Ρίχνουμε ένα φύλλο δάφνης, θρούμπι, το πράσινο πιπέρι και τις ελιές ολόκληρες. Περιχύνουμε με 50 ml ελαιόλαδο και με όλο το κρασί. Κλείνουμε τη γάστρα ή καλύπτουμε ερμητικά το ταψί με αλουμινόχαρτο (αν δεν έχουμε γάστρα) και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Στη συνέχεια, βγάζουμε το χταπόδι, χωρίζουμε τα πλοκάμια του και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα κομμένα πλοκάμια μαζί με τις ελιές και περιχύνουμε με μια βινεγκρέτ που ετοιμάζουμε στα γρήγορα, από το υπόλοιπο λάδι, το ξίδι, την ρίγανη και το πιπέρι. Δεν ρίχνουμε αλάτι πριν δοκιμάσουμε το χταπόδι γιατί συχνά το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του. Αφήνουμε το χταποδάκι να μαριναριστεί 2-3 λεπτά. Στην ουσία του δίνουμε μια γεύση λίγο πιο όξινη, γιατί το κρεμμύδι και το κρασί έχουν γλυκιά γεύση. Ψιλοκόβουμε τον μάραθο, βάζουμε μια στρώση στο πιάτο και τοποθετούμε από πάνω το χταπόδι. Το νόστιμο ζουμάκι από το ταψί δεν το πετάμε –το σουρώνουμε και το βάζουμε σε ξεχωριστό μπολάκι δίπλα στο φαγητό σαν σος.