ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/02/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Μίνα Κακανιά
Ημερομηνία Προβολής: 09/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 1 χταπόδι περίπου 2 κιλά
- 2 κ.σ. μέλι
- ½ φλ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κιλό κρεμμύδια
- 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
- 5 σκελ. σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 5 κόκκους πιπέρι
- 2 κόκκους μπαχάρι
- 2 ξυλάκια κανέλλας
- 1 κλων. δενδρολίβανο
- 1 μπουκάλι σπιτική ντομάτα Pummaro
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ Pummaro
- Aλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να μαγειρέψουμε το χταπόδι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε γάστρα, γιατί σιγοψήνει το φαγητό. Ρίχνουμε μέσα στη γάστρα το χταπόδι ολόκληρο. Δεν το κόβουμε, γιατί έτσι θα μειωθεί ο χρόνος ψησίματος του και δεν θα μελώσει καλά η σάλτσα του. Προσθέτουμε μέσα στην γάστρα και τα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα. Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσουμε δύο ειδών κρεμμύδια, στιφάδου και μεγάλα, για να πάρουμε την νοστιμιά και από τα δύο. Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο μέσα στο ταψί. Διαλύουμε το μέλι σε ½ φλιτζάνι ξίδι και περιχύνουμε το φαγητό. Το μέλι δεν θα γλυκάνει το φαγητό, απλώς θα σπάσει την οξύτητα του ξιδιού. Συνεχίζουμε προσθέτωντας την σπιτική ντομάτα και τον ντοματοπελτέ. Αλατίζουμε, όχι πολύ γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του. Ρίχνουμε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, για να δώσουν πιο διακριτική γεύση. Πριν το βάλουμε στο φούρνο προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε τη γάστρα και το αφήνουμε να ψηθεί στους 180ο C μέχρι να χυλώσει η σάλτσα περίπου 2 με 2 ½ ώρες. Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τόσο το καλύτερο!