ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ, ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΣΑΛΑΤΑ & ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/12/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Μιχάλη Κουτσαντωνάκη

Ημερομηνία Προβολής: 09/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ 

  • 1200 γρ. χοιρινό ψαχνό σε μερίδες
  • 300 γρ. ρεβίθια
  • 2 ποτ. ζωμό από τα ρεβίθια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας Pummaro
  • 2 ποτ. κόκκινο κρασί
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • ½ ματσάκι καυκαλήθρες
  • ½ κ.γ. κύμινο

Για τη σαλάτα:

  • 2 χούφτες σταμναγκάθι
  • Χυμό λεμονιού
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι

Για τα κεφτεδάκια ξινομυζήθρας:

  • 200 γρ. ξινομυζήθρα κρητική
  • 3 κλωναράκια άνηθο
  • 50 γρ. κρεμώδες τυρί
  • Τριμμένο πιπέρι

Για να διατηρήσουμε τα κεφτεδάκια σε βαζάκι:

  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • Ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς και τα βράζουμε.  Κρατάμε το ζωμό τους.

Τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές σε απλωτή κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα.  Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και τις καυκαλήθρες.  Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Αμέσως μετά ρίχνουμε και 2 ποτήρια ζωμό από τα ρεβίθια και αφήνουμε το κρέας να βράσει για 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τα ρεβίθια.  Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να δέσουνε τα υλικά μεταξύ τους, να μείνει δηλαδή το φαγητό με το λάδι του.

Για τα κεφτεδάκια ξινομυζήθρας: σαν συνοδευτικό μπορούμε να φτιάξουμε μπαλάκια ξινομυζήθρας αναμειγνύοντας σε ένα μπολ την ξινομυζήθρα, τον άνηθο ψιλοκομμένο, το κρεμώδες τυρί και τριμμένο πιπέρι -κατά προτίμηση κόκκους πράσινους, κόκκινους και μαύρους. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε στο πλάι του πιάτου. Αν θέλουμε μπορούμε να τα συντηρήσουμε σε βάζο με ελαιόλαδο, 1 κλαδάκι δεντρολίβανο και 1 σκελίδα σκόρδο για άρωμα.

Σερβίρουμε το φαγητό με τα χόρτα και στο τραπέζι βγάζουμε τα κεφτεδάκια ξινομυζήθρας και το σταμναγκάθι με λαδολέμονο και αλάτι!