ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 22/10/2012
Βαθμός δυσκολίας:
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα)
- 2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
- 100 γρ. ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- 4 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.σ. μπαχάρι σε κόκκους
- 2 καρφ. γαρύφαλλο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 φύλλα φασκόμηλο
- 2 κλων. φρέσκια ρίγανη
- 250 γρ. πατάτες
- 1 σελινόριζα μέτρια
- 1 καρότο
- 150 ml κρασί μοσχάτο
- 1 ζωμό κότας Knorr Σπιτικός
- Χυμό & ξύσμα από 1 λεμόνι
- ½ κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s Mild (προαιρετικά)
- Αλάτι – πιπέρι
- 150 γρ. γραβιέρα
- 1 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τη σελινόριζα ή το καρότο και τα κόβουμε σε κομμάτια ίδιου μεγέθους. Προσθέτουμε τις πατάτες, την σελινόριζα ή το καρότο και τα σκόρδα με τη φλούδα τους στις μπριζόλες. Βάζουμε τα μπαχαρικά και τα φύλλα δάφνης μέσα σε τούλι και το τοποθετούμε και αυτό μέσα στο φαγητό. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε το ζωμό κότας, την φρέσκια ρίγανη και τα φύλλα φασκόμηλου. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30 – 40 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και μαλακώσει το κρέας και τα λαχανικά. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό του λεμονιού και τη μουστάρδα.
Επίσης μπορούμε να δοκιμάσουμε και την εκδοχή όπου λιώνουμε τα λαχανικά που συνοδεύουν τις μπριζόλες. Σ’ αυτή την εκδοχή μεταφέρουμε τα λαχανικά σε μια επιφάνεια ή σε ένα σκεύος και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού λιώνουμε τα λαχανικά. Λιώνουμε και τα σκόρδα μαζί με τα λαχανικά, για να αφαιρέσουμε την φλούδα τους, κρατάμε το σκόρδο από την μυτούλα, πατάμε με το πιρούνι σπρώχνοντας το εσωτερικό του σκόρδου προς τα έξω. Στην συνέχεια προσθέτουμε στα λιωμένα λαχανικά το τυρί, τη μαργαρίνη με βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, κι αν χρειάζεται φρέσκια ρίγανη. Τα ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε ένα πιάτο πρώτα τον πουρέ, από πάνω την μπριζόλα – εφόσον το επιθυμούμε μπορούμε να κόψουμε την μπριζόλα στο μέγεθος που μας αρέσει – περιχύνουμε με σάλτσα από το τηγάνι και γαρνίρουμε με μια φέτα λεμόνι και ένα κλωναράκι φρέσκιας ρίγανης.