ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΑΝΙΩΤΙΚΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 02/11/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον ηθοποιό Γιώργο Παρτσαλάκη

Ημερομηνία Προβολής: 02/11/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 450 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 450 ml νερό
  • 30 ml ρακί
  • 40 ml συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 15 γρ. μαγιά ξερή
  • 6 γρ. αλάτι

Για το σιρόπι

  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλλα
  • Φλούδα από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά του σιροπιού και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ξεκινήσει να βράζει. Αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει.

Βάζουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι σε ένα σκεύος. Προσθέτουμε το νερό που πρέπει να είναι χλιαρό, τη ρακί και τον συμπηκνωμένο χυμό πορτοκαλιού. Πρώτα ανακατεύουμε σιγά σιγά και στη συνέχεια χτυπάμε δυνατά με έναν αβγοδάρτη το μείγμα μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Αν είναι πολύ νερουλός, προσθέτουμε αλεύρι. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Αν βρίσκεται σε ζέστη θέλει περίπου 20 λεπτά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, τόσο ώστε οι λουκουμάδες να κολυμπάνε μέσα. Όταν είναι έτοιμο το ελαιόλαδο [μπορούμε να το δοκιμάσουμε ρίχνοντας μια σταγόνα από τον χυλό-αν τσιτσιρίσει είναι έτοιμο!], πιάνουμε με το χέρι μας μια ποσότητα χυλού και τη σφίγγουμε στη χούφτα μας έτσι ώστε να βγει από το πάνω μέρος μια μικρή μπαλίτσα. Με τη βοήθεια ενός βρεγμένου κουταλιού παίρνουμε τη μπαλίτσα αυτή και τη ρίχνουμε στο ζεστό λάδι, τηγανίζοντας για λίγα λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή για όλους τους λουκουμάδες βουτώντας κάθε φορά το κουτάλι στο νερό. Τους γυρνάμε για να ροδίσουν από όλες τις μεριές και μόλις πάρουν χρώμα τους βγάζουμε. Μπορούμε να τους βάλουμε σε πιάτο με χαρτι κουζίνας για 1-2 λεπτά πριν τους ρίξουμε στο σιρόπι. Διαφορετικά τους ρίχνουμε στο σιρόπι κατευθείαν και τους αφήνουμε μέσα για μισό λεπτό ανακατεύοντας απαλά.

Σερβίρουμε με σουσάμι και κανέλα.