ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/11/2010
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Chef Μυρσίνη Λαμπράκη
Ο ντάκος σε μορφή τούρτας, όπως δεν τον είχατε ποτέ φανταστεί!
Ημερομηνία Προβολής: 15/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 4 κ.σ. ξινομυζήθρα ή κατίκι
- 3 κ.σ. φέτα τριμμένη
- 20- 30 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κάππαρη
- 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
- 1 κ.γ. μέλι
- 2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.σ. μπαλσαμικό ξίδι
- 1 μικρό τσαμπάκι ντοματίνια (για διακόσμηση)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη βάση:
- 4 ντάκους κρίθινους, τριμμένους στο multi
- 2 κ.σ. καρύδι χοντροτριμμένο
- 8-10 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο παξιμάδι με το χοντροκομμένο καρύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα δεύτερο μπολ ενώνουμε την ξινομυζήθρα ή το κατίκι, με την φέτα.
Παίρνουμε μικρά ατομικά φορμάκια με αποσπώμενο στεφάνι ή ένα μεγάλο στεφάνι [τσέρκι] του τσιζκέικ και τα τοποθετούμε σε πιατέλα ή σε χωριστά πιατάκια, ανάλογα τι χρησιμοποιούμε. Φτιάχνουμε στη βάση ένα στρώμα από το μείγμα του παξιμαδιού και το πιέζουμε ελαφρά, ώστε να κάτσει. Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2-3 εκ. Από πάνω στρώνουμε το μίγμα των τυριών και βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν και να σφίξουν για 30 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το μέλι, το ένα κουταλάκι καστανή ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο μπαλσάμικο και δουλεύουμε το μίγμα για 3-4 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία να καραμελώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεφορμάρουμε το τσιζ κέικ, περιχύνουμε με τα ντοματίνια, πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι και κάπαρη.
Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε το τσιζ κέικ βάζουμε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη. Ακουμπάμε το τσαμπάκι με τα ντοματίνια και το γλασάρουμε ελαφρά για 2-3 λεπτά γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές. Στολίζουμε το τσιζ κέικ και σερβίρουμε αμέσως.