ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΙΚ ΚΑΣΤΑΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΕΛΙΟΥ & ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 17/12/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Nomad Chef Aνδρέα Λαγό
ΥΛΙΚΑ
Για 6 άτομα
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak 
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. πουρέ κάστανου χωρίς ζάχαρη 
  • 5-6 κ.σ. νερό
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 50 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. βανίλια υγρή

Για την κρέμα μελιού:
  • 400 γρ. Arla κρέμα γάλακτος
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. μέλι
  • 100 γρ. μαρόν γλασέ 
  • 80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 
Για τη σοκολατένια σάλτσα μελιού: 
  • 100 γρ. μέλι
  • 1 κ.σ. σκόνη κακάο
  • 2-3 κ.σ. μαύρο ρούμι
Για τη διακόσμηση:
  • 10 μαρόν γλασέ 
  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Πολτοποιούμε στο μούλτι το κάστανο με λίγο νερό. 
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε. Φτιάχνουμε με το χέρι μια τρύπα στη μέση του μπολ και ρίχνουμε τον πουρέ κάστανου, την καστανή ζάχαρη, τα αβγά, τις σταφίδες, το μέλι, την υγρή βανίλια, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ένα τσέρκι και από κάτω απλώνουμε μια λαδόκολλα. 
Εναλλακτικά, βάζουμε μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ. στρωμένη με λαδόκολλα ή βουτυρωμένη και αλευρωμένη. 
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, για 50-55 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βάλουμε στο κέντρο του κέικ.
Αφού ψηθεί, αφήνουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει.
Για τη σοκολατένια σάλτσα μελιού:
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το μέλι με το κακάο κοσκινισμένο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει, έπειτα προσθέτουμε το μαύρο ρούμι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε κακάο, αν θέλουμε να γίνει πιο σφικτή η σάλτσα.
Για την κρέμα μελιού:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ, μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί. Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος προσθέτουμε σιγά-σιγά το γιαούρτι και το μέλι.
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Κόβουμε το κρύο κέικ κάθετα σε τρία μέρη. 
Βάζουμε ένα κομμάτι του κέικ σε μια πιατέλα. 
Απλώνουμε από πάνω το 1/3 της κρέμας. Ενδιάμεσα ρίχνουμε τα μαρόν γλασέ θρυμματισμένα, τη σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη και καλύπτουμε με το δεύτερο δίσκο του κέικ. 
Απλώνουμε κι άλλη κρέμα. Ρίχνουμε τα μαρόν γλασέ, την σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη και καλύπτουμε με τον τρίτο δίσκο. Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα και τα μαρόν γλασέ. 
Περιχύνουμε το κέικ από πάνω με τη σοκολατένια σάλτσα μελιού και πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα.