ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΒΑΝΙΛΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 31/05/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Pastry Chef Χρήστο Τριαντάφυλλο

Ημερομηνία προβολής 31/05/11 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής


ΥΛΙΚΑ 

(για μια φόρμα αλουμινίου 15cmx7cm)
• 1 λ. κρέμα γάλακτος
• 500 μλ γάλα
• 180 γρ. ζάχαρη
• 1 στικ βανίλιας
• Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 40 γρ. μαργαρίνη Bιτάμ Soft
• 18 γρ. ζελατίνα
• 30 μλ κονιάκ
• 500 γρ. σαντιγί
• 5-6 φρέσκα φύλλα δυόσμου
Για την σάλτσα φράουλας:
• 500 γρ. φράουλες
• 50 γρ. ζάχαρη
• 1 στικ βανίλιας
• 20 γρ. μαργαρίνη ΒΙΤΑΜ
• Χυμό από ½ λεμόνι
• 1 σφηνάκι κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό, για να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Βρέχουμε λίγο τον πάτο μιας κατσαρόλας, για να μην κολλήσει στη συνέχεια το γάλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα και την ζάχαρη. Χαράζουμε στη μέση το στικ βανίλιας, ξύνουμε με ένα μαχαιράκι το εσωτερικό του και το ρίχνουμε μέσα στο γάλα, μαζί με τα στικς. Ανακατευουμε συνεχώς. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Όταν πάρει μια βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σουρώνουμε το μίγμα, για να αφαιρέσουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τις ίνες βανίλιας. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα την μαργαρίνη, για να δώσει μια βελούδινη υφή στην κρέμα, τη λιωμένη ζελατίνα και τέλος το λικέρ. Ρίχνουμε μέσα και την κρέμα γάλακτος, παγωμένη. Ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε το μίγμα μας σε ένα μπολ, το οποίο περιέχει πάγο ώστε να κρυώσει γρηγορότερα.
Εν τω μεταξυ φτιάχνουμε την σαντιγί. Χτυπάμε καλά παγωμένη κρέμα γάλακτος, περίπου 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει – δεν θέλουμε να σφίξει. Την ξαναβάζουμε στο ψυγείο. Όταν κρυώσει η κρέμα μας και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, συνεχίζουμε την διαδικασία. Ενσωματώνουμε την ελαφρώς χτυπημένη σαντιγί μας στην κρέμα. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μίγμα σε μια μακρόστενη φόρμα αλουμινίου, της οποίας το εσωτερικό έχουμε ντύσει με μεμβράνη κουζίνας, για να ξεφορμάρουμε μετά πιο εύκολα. Την γεμίζουμε κατά ¾ με το μίγμα. Με το μίγμα που έχει περισσέψει γεμίζουμε 3 μακρόστενα ποτηράκια ούζου (για ατομικές μερίδες). Βάζουμε την φόρμα και τα ποτηράκια στο ψυγείο και περιμένουμε περίπου 1 ώρα, για να παγώσει η κρέμα. Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε τη φόρμα, περιχύνουμε με σάλτσα φράουλας και διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου. Γεμίζουμε και τα ποτηράκια με σάλτσα φράουλας και διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου.
Για την σάλτσα φράουλας:
Σε ένα καυτό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη μαζί με τις φράουλες. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλουν οι φράουλες τα υγρά τους. Ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά μαργαρίνη Χαράσουμε ένα στικ βανίλιας, ξύνουμε το εσωτερικό της και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το στικ και το ξύσμα του. Όταν γλασαριστούν τα υλικά προσθέτουμε μέσα χυμό λεμονιού και κονιάκ για άρωμα. Όταν η σάλτσα ρουφήξει τα υγρά της, είναι έτοιμη. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο τηγάνι ώσπου να κρυώσει.