ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 12/01/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Chef Κωνσταντίνα Φάκλαρη
Ημερομηνία Προβολής: 12/1/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 κρόκους αβγών
- 60 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. κόκκους ελληνικού καφέ
- 2 φύλλα ζελατίνης
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 κ.σ. κονιάκ
- Γλυκό του κουταλιού σταφύλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τις ζελατίνες σε παγωμένο νερό για να μαλακώσουν.
Βάζουμε τους κόκκους καφέ σε μπλέντερ και τους αλέθουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τον αλεσμένο καφέ και την κρέμα γάλακτος μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι ή με μια μεμβράνη για να “φυλακίσουμε” τα αρώματα του καφέ μέσα στην κρέμα και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μπεν μαρί βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών και χτυπάμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να ασπρίσουν τα αβγά. Προσθέτουμε το λικέρ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Σουρώνουμε την κρέμα του καφέ που έχει κρυώσει μέσα στο μείγμα με τα αβγά και ανακατεύουμε συνεχώς στο μπεν μαρί μέχρι να σφίξει ελαφρά.
Κατεβαζουμε απο την φωτιά και, όσο είναι ζεστό το μείγμα, στραγγίζουμε τις ζελατίνες από το κρύο νερό και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε για να διαλυθούν και στη συνέχεια σουρώνουμε την κρέμα μέσα σε κανάτα.
Σερβίρουμε από την κανάτα μέσα σε φλιτζανάκια του καφέ ή και του γαλλικού.
Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πάρουν μυρωδιές από το ψυγείο και να μην κάνουν “πέτσα” στην επιφάνειά τους. Αφήνουμε ιδανικά για ένα βράδυ στο ψυγείο.
Σερβίρουμε με λίγο γλυκό του κουταλιού σταφύλι πάνω στη μους ή στο πλάι του φλιτζανιού σε πιατάκι.
Συνοδεύουμε με ένα Μοσχάτο Σάμου.