ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΓΑΝΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 16/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ελένη Ψυχούλη

Ημερομηνία Προβολής: 16/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ

Για τις πατάτες στο Αctifry:

  • 1 κ. πατάτες
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο Άλτις

Για τις φουρνιστές πικάντικες πατάτες:

  • 1 κ. πατάτες ψιλοκομμένες
  • Πικάντικο μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • Χοντρό αλάτι

Για τις φουρνιστές μεσογειακές πατάτες:

  • 1 κ. πατάτες χοντροκομμένες
  • Ρίγανη (ή άλλο μυρωδικό)
  • Δενδρολίβανο

EΚΤΕΛΕΣΗ


Στο Actifry:

Πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε.  Τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, για να μας βγούνε τραγανές. Tις αλατίζουμε, κατά προτίμηση με χοντρό αλάτι και τις ρίχνουμε στον κάδο του Actifry. Προσθέτουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο για ένα κιλό πατάτες. Ρυθμίζουμε  την ώρα ψησίματος σε 45 λεπτά. Πατάμε το ΟΝ και περιμένουμε. Σε λιγότερο από μια ώρα έχουμε έτοιμες τραγανές πατάτες, σαν να τις βγάλαμε μόλις από το τηγάνι. Τρώγονται ζεστές!


Στον φούρνο:

Κόβουμε τις πατάτες λεπτές. Βάζουμε ένα σουρωτήρι κάτω από την βρύση, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις πλένουμε πολύ καλά, για να βγάλουν όλο το άμυλο τους. Θα καταλάβουμε ότι έχουν σταματήσει να βγάζουν άμυλο, όταν δεν κολλάνε στα χέρια μας. Στη συνέχεια τις στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας, για να μην έχουν υγρά και να γίνουν τραγανές.  Τις ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ και τις ανακατεύουμε με πικάντικο μείγμα μπαχαρικών και χοντρό αλάτι. Προσθέτουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο. Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και ρίχνουμε πάνω τις πατάτες. Το μυστικό για να μας βγουν τραγανές είναι να μην ακουμπάει η μια πατάτα με την άλλη.  Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, στον αέρα, στους 180 βαθμούς.


Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε με διαφορετικά μπαχαρικά τις πατάτες μας και να τις κάνουμε αυτήν την φορά, μεσογειακές. Κόβουμε ένα κιλό πατάτες σε χοντρά, κυδωνάτα κομμάτια.  Τις πλένουμε με τον ίδιο τρόπο. Τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και αναμιγνύουμε με θυμάρι ή ρίγανη ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Προσθέτουμε δενδρολίβανο, που ταιριάζει πολύ με την πατάτα και 1 κ.γ. ελαιόλαδο.  Ανακατεύουμε καλά και τις αδειάζουμε σε ένα ταψί, πάνω σε λαδόκολλα. Φροντίζουμε και εδώ να μην ακουμπούν μεταξύ τους.  Ψήνουμε για 20-30 λεπτά στον αέρα, στους 180 βαθμούς.


Tip:

Όταν φτιάχνουμε τηγανητές πατάτες, χωρίς τηγάνι, πρέπει να μην ξεχνάμε  κάτι πολύ σημαντικό: δεν έχουν λιπαρή ουσία, οπότε πρέπει να τις καταναλώσουμε αμέσως, γιατί πανιάζουν γρήγορα.