ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 19/02/2013
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Νίκο Μακρυνάκη
Ημερομηνία προβολής 19/02/13 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
- ½ κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 12 γρ. φρέσκια μαγιά
- 50 γραμμάρια προζύμι (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. αλάτι
- 200 γρ κρητική ξυνομυζήθρα
- Φρέσκο γάλα.
- Ελαιόλαδο Άλτις
- Μέλι για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αραιώνουμε σε ¾ φλ. χλιαρό νερό το αλάτι, τη μαγιά και το προζύμι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και δημιουργούμε έναν χυλό. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε λάκκο στη μέση. Ρίχνουμε τον χυλό και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θέλουμε να είναι μαλακή και να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Παίρνουμε τη μυζήθρα και προσθέτουμε λίγο γάλα πλάθοντάς την ώστε να σπάσουν οι σβώλοι της, χωρίς όμως να γίνει νερουλή.
Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα και κάνουμε ένα μπαλάκι μικρό όσο τα μπαλάκια του πινγκ πονγκ. Ανοίγουμε με το δάκτυλό μας μια τρύπα στη μέση, βάζουμε μυζήθρα και τραβούμε από γύρω – γύρω ζυμάρι να καλυφθεί. Θερμαίνουμε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και ρίχνουμε πάνω την μπάλα μας. Έχουμε ένα μπολ νερό κοντά μας και βουτάμε το χέρι μας, σιγά – σιγά πιέζουμε με τη γροθιά μας την πίτα, ώστε να απλώσει και να γίνει στρογγυλή, όσο αυτή ψήνεται. Όταν πάρει το επιθυμητό πάχος (περίπου 1 – 2 εκ. ) και χρώμα την κατεβάζουμε και τη σερβίρουμε ζεστή με μέλι.