ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΥΚΑ ΓΕΜΙΣΤΑ & ΜΟΥΣ ΑΠΟ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 01/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Chef Γιάννη Στανίτσα
Ημερομηνία Προβολής: 01/03/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ

  • 10 ξερά σύκα
  • 5 γρ. αμύγδαλα ανάλατα
  • 50 γρ. καρύδια
  • 1 κ.γ. σουσάμι άσπρο
  • ½ κ.γ. σουσάμι μαύρο (μαυροκούκι)
  • Ξύσμα & χυμό από ½  πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. σκόνη μαστίχας
  • 200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 250 γρ. νερό

Για την μους γιαουρτιού:

  • 4 γρ. φύλλα ζελατίνης (3 φύλλα)
  • 175 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 140 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • 210 γρ. κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι: ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι, την ζάχαρη, ένα ξύλο κανέλλας και τον χυμό ενός πορτοκαλιού. Όταν πάρει βράση, το ξαφρίζουμε και ρίχνουμε τα ξερά σύκα. Βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την γέμιση: ρίχνουμε στο μούλτι το καρύδι και το αμύγδαλο και τα κάνουμε σχεδόν πούδρα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αναμιγνύουμε με σκόνη μαστίχας και ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι καβουρδίζουμε το σουσάμι. Το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο μείγμα μαζί με 1 κ.γ. μαυροκούκι. Τα ανακατεύουμε μαζί με 2 κ.σ. από το σιρόπι που βράζει.

Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και αφαιρούμε με μια σουρωτή κουτάλα τα σύκα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κάνουμε μια βαθιά τομή στο καθένα μέχρι την μέση. Τα γεμίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο και τα περιχύνουμε με το σιρόπι για να το ρουφήξουν. Σε αυτήν την μορφή διατηρούνται 10 μέρες, χωρίς να χαλάσουν.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μους: λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Την ρίχνουμε σε ένα μπολ και την αναμιγνύουμε με 2 κ.σ. πρόβειο γιαούρτι. Μαλακώνουμε σε κρύο νερό 3 φύλλα ζελατίνης. Την στίβουμε για να βγάλει όλο το νερό που έχει και την ρίχνουμε σε ένα μπρίκι. Προσθέτουμε κρέμα γάλακτος και βάζουμε το μπρίκι στην φωτιά για ένα λεπτό. Ανακατεύουμε συνεχώς. Η ζελατίνη πρέπει να διαλυθεί όσο η κρέμα είναι χλιαρή , γιατί αν ζεσταθεί πάνω από 35 βαθμούς η ζελατίνη χάνει την πηκτικότητα της. Προσθέτουμε την λιωμένη ζελατίνα στο μπολ με την σοκολάτα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν οι γεύσεις. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει και την ανακατεύουμε ξανά πριν σερβίρουμε, για να έχει την υφή της μους.  

Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε, περιχύνουμε τα σύκα με το σιρόπι που δεν ρούφηξαν τα σύκα και συνοδεύουμε με ένα μπολάκι λευκής μους!