ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 05/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον chef Βασίλη Σικαλιά

Ημερομηνία Προβολής: 5/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ. ταλαγάνι
  • 200 γρ. βαλεριάνα
  • 1 σφην. λευκό ξύδι
  • 2 κλων. φρέσκια ρίγανη
  • 3 καρδιές αγγινάρας
  • 4 παξιμαδάκια λαδιού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τη βαλεριάνα. Μπορούμε αντί για βαλεριάνα
να χρησιμοποιήσουμε σταμναγκάθι, μυρώνια ή γλυστρίδα, την οποία όμως πρέπει
πρώτα να τη βράσουμε για λίγα λεπτά.

Κόβουμε το ταλαγάνι σε 1-2 λεπτές φέτες.

Ψήνουμε το ταλαγάνι στο γκριλ ή στον φούρνο σε αντικολλητικό
ταψί για 3-4 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε τις φρέσκιες καρδιές αγγινάρας σε λεπτές
φετούλες.

Μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας αγγινάρες στο λάδι ως
εξής: Καθαρίζουμε τις καρδιές και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τις αφήνουμε
για 1-2 ώρες σε μπολ με χυμό λεμονιού και λίγο νερό ώστε να τις καλύπτει για να
μη μαυρίσουν και στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια,
καλύπτοντας με ελαιόλαδο. Μπορούν να συντηρηθούν αρκετό καιρό στο ψυγείο και να
τις χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε.

Σε μπολάκι βάζουμε ελαιόλαδο και ξύδι και από πάνω ρίχνουμε
την πλυμένη βαλεριάνα.

Σπάμε τα παξιμάδια σε κομματάκια σαν κρουτόν και τα
ρίχνουμε πάνω από τη βαλεριάνα.

Αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε για να πάει το αλάτι
και το λαδόξιδο παντού.

Τοποθετούμε από πάνω το ψημένο ταλαγάνι, πασπαλίζουμε με
φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.