ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔΙΠΛΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/12/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Chef Τασούλα Κουφοπούλου

Ημέρα προβολής 9/12/13. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για πίτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 3 κ.σ. τσίπουρο
  • 1½  φλ. ζεστό νερό
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 6-7 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλεύρι
  • Νισεστέ

Για το σιρόπι:

  • ½ φλ. νερό
  • 1 φλ. μέλι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. τσίπουρο
  • 1 βανιλίνη

Για το πασπάλισμα:

  • Κανέλλα
  • Γαρύφαλλο
  • Σουσάμι καρβουρντισμένο
  • 1 φλ. καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε στο αλεύρι αλάτι, τσίπουρο, ελαιόλαδο, ζεστό νερό και ζυμώνουμε. Αφήνουμε για μισή ώρα, να ξεκουραστεί το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε μικρές μπάλες στο μέγεθος του καρυδιού. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο. Το κόβουμε στη μέση, το λαδώνουμε ελαφρώς και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη.Το σουρώνουμε απαλά και το τυλίγουμε σε σχήμα σαλίγκαρου. Λαδώνουμε τις δίπλες και τις ψήνουμε για 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.
Όταν ψηθούν, σιροπιάζουμε τις δίπλες με αραιωμένο μέλι και τσίπουρο.
Τις αφήνουμε 1-2 ώρες να ρουφήξουν το σιρόπι και τις πασπαλίζουμε με καρύδια, σουσάμι, κανέλλα και γαρύφαλλο.
Εναλλακτικά, μελώνουμε κάνοντας ένα σιρόπι με μία κούπα νερό, μία κούπα μέλι, λίγο τσίπουρο, μία κούπα ζάχαρη και βανίλια. Σιροπιάζουμε τις δίπλες και πασπαλίζουμε με καρύδια ψιλοκομμένα και κανέλλα.