ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 29/11/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Γιάννη Κουτεράνη

Ημερομηνία Προβολής: 29/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 μεγάλα κολοκυθάκια
  • 4 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ή μπούκοβο
  • 1 λέμονγκρας ή 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 5-6 κλων. φρέσκο κόλιαντρο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 250 γρ. μοσχάρι φιλέτο
  • 5 κ.σ. σογιέλαιο
  • 2 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. fish sauce
  • 2 κ.γ. oyster sauce
  • 1 συσκ. γάλα καρύδας
  • 1 πατάτα
  • Φέτα

Για τη μπεσαμέλ:

  • 2 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. γάλα φρέσκο
  • 1 φλ. γάλα καρύδας
  • 1 κρόκο αβγού
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε την φλούδα της μελιτζάνας και τη φλούδα από το κολοκύθι ζουλιέν [δλδ. σε λεπτές και μακριές λωρίδες]. Κόβουμε και το τζίντζερ, το τσίλι, το κρεμμύδι και το λέμονγκρας επίσης ψιλό ζουλιέν. Το ίδιο κάνουμε και με το φιλέτο.

Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τις φλούδες μελιτζάνας και κολοκυθιού. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το τσίλι. Όταν πάρουν χρώμα, ρίχνουμε τη fish sauce, την oyster sauce και τέλος τη σόγια και τα αφήνουμε να γλασάρουν ανακατεύοντας συνεχώς.

Σε ένα άλλο σκεύος -βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι, σοτάρουμε το τζίντζερ, το λέμονγκρας και το φρέσκο κρεμμύδι, και κατόπιν ρίχνουμε και το φιλέτο και το φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Όταν μαγειρευτεί το κρέας το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: ρίχνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε ζωηρά και καβουρντίζουμε το αλεύρι μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το φρέσκο γάλα και το γάλα καρύδας. Κατόπιν ρίχνουμε το αβγό, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Η μπεσαμέλ θα αρχίσει να πήζει – την κατεβάζουμε από τη φωτιά, όταν είναι ακόμα ένας ρευστός χυλός, διαφορετικά θα σφίξει πολύ και θα γίνει στόκος!

Σε ατομικά τσερκάκια ή φορμάκια στρώνουμε στον πάτο τη μελιτζάνα και το κολοκύθι και από πάνω το φιλέτο.  Ρίχνουμε τελευταία την μπεσαμέλ μέχρι να γεμίσει κάθε τσέρκι. Βάζουμε τα τσέρκια σε ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε την πατάτα κομμένη σε μικρές λωρίδες.

Βγάζουμε από το φούρνο τα φορμάκια και προσθέτουμε από πάνω τις πατάτες. Ο μουσακάς είναι έτοιμος!