ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΖΕΛΕ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ & ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 08/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Σιμόνη Καφίρη


Ημερομηνία Προβολής: 8/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 10-12 γαρίδες

Για το ζελέ:

  • 3 πορτοκάλια
  • 1 γκρέιπφρουτ κίτρινο ή κόκκινο
  • 1 λεμόνι (ή λάιμ)
  • 6 γρ. ζελατίνα σε φύλλα

Για το γουακαμόλε:

  • 2 αβοκάντο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Hellmann`s
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • Αλάτι

Για την κρέμα μασκαρπόνε:

  • 80 γρ. τυρί κρέμα
  • 80 γρ κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα:

  • Ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Πάπρικα καυτερή ή γλυκιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαρινάρουμε τις γαρίδες σε ελαιόλαδο και λεμόνι. Στην συνέχεια τις βράζουμε 5 λεπτά (όχι περισσότερο, γιατί θα σκληρύνουν) και τις ψιλοκόβουμε.

Ετοιμάζουμε το ζελέ εσπεριδοειδών: μουλιάζουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό για 5 λεπτά. Εντωμεταξύ στείβουμε τα εσπεριδοειδή. Ρίχνουμε τον μισό χυμό σε ένα μπρίκι και όταν γίνει χλιαρός ρίχνουμε την ζελατίνα να λιώσει. Κατεβάζουμε το μπρίκι από την φωτιά και προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε τον χυμό σε ψηλά ποτήρια με πόδι. Γεμίζουμε το 1/3 κάθε ποτηριού. Στη συνέχεια βάζουμε τα ποτήρια στο ψυγείο και τα αφήνουμε για 2 ώρες, για να πήξει καλά το ζελέ. 

Ετοιμάζουμε το γουακαμόλε: ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.  Τα πολτοποιούμε στο μούλτι μαζί με τον χυμό 2 λεμονιών. Ρίχνουμε αμέσως λεμόνι μόλις κόψουμε το αβοκάντο, γιατί αλλιώς θα μαυρίσει. Προσθέτουμε στο μούλτι την μουστάρδα, το καγιέν, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά κρέμα. Βάζουμε το γουακαμόλε στο ψυγείο, για να διατηρηθεί μέχρι να παγώσει το ζελέ.

Ετοιμάζουμε την κρέμα με μαρκαρπόνε: ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μασκαρπόνε, με την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ξύσμα λεμονιού ή λαιμ. Ανακατεύουμε καλά και διατηρούμε και αυτήν την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να παγώσει το ζελέ.

Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε, βγάζουμε τα ποτήρια από το ψυγείο και ρίχνουμε πάνω από  το ζελέ τις ψιλοκομμένες γαρίδες. Προσθέτουμε από πάνω  γκουακαμόλε. Πασπαλίζουμε με πάπρικα. Βάζουμε την κρέμα μασκαρπόνε σε ένα κορνέ και ρίχνουμε πάνω από κάθε ποτήρι μια ροζέτα. Διατηρούμε το ζελέ στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.

*Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε κορνέ για να γεμίσουμε τα ποτήρια με το γκουακαμόλε ευκολότερα.