ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΙΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ & ΤΑΧΙΝΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 27/01/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από την διατροφολόγο Έλενη Παραβάντη


Ημερομηνία προβολής 27/01/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 4 ατομικές αραβικές πίτες (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως)
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα
  • 10 ελιές καλαμών
  • 4 καρδιές αγκινάρας (φρέσκες ή κονσέρβα)
  • 100 γρ. φέτα
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • Ρίγανη


Για την σάλτσα ταχινιού:

  • 1/4 φλιτζάνι ταχίνι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου
Σε μικρό μπολ φτιάχνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας το ταχίνι, το λεμόνι, το νερό και τη σκελίδα σκόρδου λιωμένη.
Ετοιμάζουμε τα υλικά της πίτσας, κόβοντας το κρεμμύδι, τη ντομάτα, τις πιπεριές και τις αγκινάρες σε κομματάκια. Κόβουμε και τις ελιές σε μικρές φετούλες.

Απλώνουμε πάνω σε κάθε πίτα 2 κουταλιές του γλυκού από τη σάλτσα ταχινιού και μετά προσθέτουμε τα κομμένα υλικά με τη σειρά, συνδυάζοντάς τα όπως θέλουμε.

Πασπαλίζουμε από πάνω με 1 κουταλιά γλυκού τριμμένη φέτα και λίγη ρίγανη.
Ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Διατροφικά Σχόλια

  • Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε ολικής αλέσεως πίτα και γενικά ολικής αλέσεως δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά, γιατί λόγω των φυτικών ινών που έχουν απορροφούνται πιο αργά από τον οργανισμό, προκαλώντας μια μέτρια και σταδιακή αύξηση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. *Το ιδανικό ολικής αλέσεως προϊόν είναι αυτό που αποτελείται από 100% αλεύρι ολικής αλέσεως η 100% ολικής αλέσεως δημητριακά.
  • Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι άριστη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών που έχουν προστατευτική δράση και έρευνες δείχνουν ότι βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου.
  • Το ταχίνι όχι μόνο είναι πηγή του καλού ακόρεστου λίπους, αλλά και πρωτεΐνης. Είναι σημαντικό τα άτομα που έχουν διαβήτη να περιλαμβάνουν σε κάθε γεύμα μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά και καλού λίπους και να μην καταναλώνουν τροφές μόνο με υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα μόνο κράκερ.