ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 06/01/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον chef Ανδρέα Λαγό
Ημερομηνία προβολής 06/01/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 2 κ.γ. μαγιά ξερή
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. χλιαρό νερό
- 50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 20 γρ. πελτέ ντομάτας Pummaro
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 150 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 100 γρ. μανιτάρια
- 400 γρ. βραστό φιλέτο κοτόπουλου
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πατάτα βρασμένη και ελαφρώς λιωμένη
- 3 κ.σ. μαϊντανό
- 80 γρ. γραβιέρα
- 3 κ.σ. μαγιονέζα
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.γ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
- 2 κ.γ. σπόρους κύμινου
- Αλάτι & πιπέρι
Για το πέστο μαγιονέζας:
- 4 κ.σ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμμένα
- 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- 2 κ.γ. ξερό εστραγκόν
- 3 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
- 1 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
- 200 γρ. μαγιονέζα Hellman’s
- Αλάτι & πιπέρι
- Μερικά φύλλα ροκίνι για να συνοδέψουμε
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη: σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό, ανακατέβουμε ελαφρά και αφήνουμε για 1 λεπτό να αφρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το γιαούρτι το ελαιόλαδο και το αλάτι, ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 20-30 λεπτά.
Γέμιση: κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρουμε σε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά τους. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Μαδάμε με το χέρι το στήθος του κοτόπουλου σε ψιλά κομμάτια για να ανακατεύεται εύκολα στη γέμιση. Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κοτόπουλο, την πατάτα λιωμένη με ένα πηρούνι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, την κιτρινόριζα, τον ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, φρέσκο θυμάρι και τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιονέζα και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε πολύ λεπτό φύλο. Με ένα κουπ πατ ή μικρό μπολάκι κόβουμε τη ζύμη σε κυκλάκια. Γεμίζουμε κάθε κυκλάκι με μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρα πιέζοντας καλά τις άκρες της ζύμης.
Ψήνουμε σε καυτό γκριλ, ψηστιέρα, κάρβουνα ή σχαροτήγανο για περίπου 3-4 λεπτά σε κάθε πλευρά.
Σάλτσα μαγιονέζας: σε ένα γουδί προσθέτουμε ξύσμα πορτοκαλιού, χυμό από ½ πορτοκάλι, κουκουνάρι, σουσάμι, έστραγκόν και φύλλα μαϊντανού και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί.
Σε πιάτο στήνουμε το ροκίνι με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, μαζί με το πέστο μαγιονέζας και τα πιτάκια κοτόπουλου. Πασπαλίζουμε και με λίγο σησάμι και είναι έτοιμα!