ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΕΚΑΚΙΑ RED VELVET ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΞΙΝΟΓΑΛΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/12/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό


Ημερομηνία προβολής 18/12/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ
(για 18 μικρά κέικ)
Για τα κέικ:

  • 130 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 2 κ.σ κακάο 
  • 250 γρ. ξινόγαλο
  • 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. ξίδι
  • 50 γρ. χρώμα ζαχαροπλαστικής

Για το γλάσο ξινόγαλου:

  • ¼ φλ. ξινόγαλο
  • 2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1/8 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την διακόσμηση:

  • Κόκκινη κρυσταλλική ζάχαρη 
  • Τρίματα από τα κεκάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα – ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο και το χρώμα ζαχαροπλαστικής, τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια πάστα και τα προσθέτουμε στο μείγμα στο μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, τη σόδα διαλυμένη στο ξίδι και χτυπάμε για 1 – 2 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με το ξινόγαλο κα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ανακατεύουμε απαλά. Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε φόρμες για μικρά κέικ, καλά βουτυρωμένες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν τα τρυπήσουμε στη μέση.
Ετοιμάζουμε το γλάσο με το ξινόγαλο, ανακατεύοντας το ξινόγαλο με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Μόλις κρυώσουν τα κεκάκια που ψήσαμε, περιχύνουμε με το γλάσο και πασπαλίζουμε με τρίμματα από κέικ (τρίβουμε 1 από τα κεκάκια στο μπλέντερ) ή με κόκκινη ζάχαρη (χτυπάμε σε μπλέντερ χρώμα ζαχαροπλαστικής, περίπου 1 κ.γ., με 1 φλ. ζάχαρη και αφήνουμε να στεγνώσει μερικά λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε).