ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 07/03/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Νοmad Chef Ανδρέα Λαγό
Ημέρα προβολής 7/3/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για 8 άτομα
Για τη ζύμη:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
- 1 αβγό
- 30 γρ. κακάο
- 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
- 1 βανιλίνη
- 150 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
- 4 κ.σ. κονιάκ
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Για τη μαρμελάδα λωτού:
- 750 γρ. λωτούς
- 1 πράσινο μήλο
- 300-400 γρ. ζάχαρη
- Χυμό & ξύσμα από ½ λεμόνι
- Σπόρους από 1 λοβό βανίλιας
- 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. ανθότυρο
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 3 αβγά
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 400 γρ. μαρμελάδα λωτού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την μαρμελάδα λωτού:
Πλένουμε καλά τους λωτούς, αφαιρούμε τη φλούδα και με ένα κουτάλι βγάζουμε το εσωτερικό τους.
Ξεφλουδίζουμε το μήλο, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το τρίβουμε στο χόνδρο μέρος του τρίφτη.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τους λωτούς, το μήλο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και λεμόνι και τη βανίλια.
Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά, για 30- 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας διαρκώς και ξαφρίζοντας, μέχρι να γίνει μια πηχτή μαρμελάδα. Αν θέλουμε μπορούμε να την πολτοποιήσουμε για να μην φαίνονται τα κομματάκια από τα φρούτα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αμύγδαλο τριμμένο, το κακάο, τη βανιλίνη, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη άχνη και τη μαργαρίνη με βούτυρο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αβγό και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για την γέμιση:
Βάζουμε το ανθότυρο σε ένα μπολ και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, τη ρευστή βανίλια, τα αβγά και ανακατεύουμε λίγο.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την υπόλοιπη, την τυλίγουμε πάλι με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο.
Απλώνουμε τη ζύμη σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα τάρτας με διάμετρο 24 εκ. καλύπτοντας τον πάτο της φόρμας και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε την κρέμα ανθότυρου μέσα στο ταψί με τη στρωμένη ζύμη.
Την απλώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω προσθέτουμε την μαρμελάδα.
Κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια και καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Βγάζουμε την πάστα Φλώρα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30-40 λεπτά.
Κόβουμε με κουπ πατ τη ζύμη που έχουμε κρατήσει σε φέτες και καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού.
Σερβίρουμε και προσθέτουμε τις φέτες λωτού στην επιφάνεια του γλυκού.