ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ABΓΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/11/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό την Χρυσούλα Παπαλέξη
Hμέρα προβολής 18/11/14
ΥΛΙΚΑ 
Για ταψί 37×47 εκ.
  • 8 χοντρά φύλλα με ελαιόλαδο KANAKIS
  • 1,5 lt γάλα 
  • 500 γρ. φέτα
  • 250 γρ. τυρί Arla Aυθεντικό Regato
  • 250 γρ. τυρί Arla Samsoe
  • 250 γρ. Arla Αυθεντικό Δανέζικο Κεφαλοτύρι 
  • 7 αβγά
  • 1 φλ. ελαιόλαδο 
  • 2 φωλίτσες φιδέ τριμμενο 
  • 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak (για το άλειμμα του ταψιού)
  • Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε το ρεγκάτο και το κεφαλοτύρι. Κόβουμε το σάμσοε σε κομμάτια. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το γάλα. Προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, το κεφαλοτύρι, το ρεγκάτο, το σάμσοε, τον τριμμένο φιδέ και τα αβγά. 
Ρίχνουμε πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. 
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Απλώνουμε 3 φύλλα, και τα αλείφουμε ενδιάμεσα με βούτυρο. Ρίχνουμε τη μισή γέμιση με το γάλα και τα τυριά και απλώνουμε ακόμα 2 φύλλα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Τυλίγουμε τα φύλλα και βουτυρώνουμε τις άκρες τους. Καλύπτουμε την πίτα από πάνω με τα 3 τελευταία φύλλα και τα βουτυρώνουμε.
Χτυπάμε 1 αβγό με γάλα  και λίγο ελαιόλαδο και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας. Στη συνέχεια τη χαράζουμε και την ψήνουμε ένα τέταρτο από κάτω και μετά πάνω – κάτω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα και 10 λεπτά.