ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΣΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΖΥΜΗ ΚΟΥΡΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 06/04/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Από την μαγείρισσα Τασούλα Κουφοπούλου 
ΥΛΙΚΑ
Για ταψί 28 εκ.
Για τη ζύμη (για 5 φύλλα):
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½  κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι λευκό
  • 200 γρ. ζεστό νερό 
Για το άνοιγμα των φύλλων:
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak soft)
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • Νισεστέ

Για τη γέμιση:
  • ½ κιλό πένες χρωματιστές 
  • 285 γρ. σαλάμι αέρος με πιπέρι Piccanto Ifantis
  • 425 γρ. Arla τυρί Ηavarti
  • 285 γρ. Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό τυρί
  • 6 αβγά
  • 1 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο 
  • ½  κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη: 
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Πλάθουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε πέντε κομμάτια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Για τη γέμιση: 
Βράζουμε τις χρωματιστές πένες σε αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα βρασμένα ζυμαρικά, τα αβγά χτυπημένα με τη μισή ποσότητα από το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το τριμμένο δανέζικο σκληρό τυρί, το Havarti, κομμένο σε μικρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Στο τέλος ρίχνουμε ψιλοκομμένο το σαλάμι αέρος με πιπέρι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Αλείφουμε το ταψί ή το πυρίμαχο σκεύος με βούτυρο.
Ανοίγουμε δύο φύλλα, με το χέρι, στο μέγεθος ενός πιάτου το καθένα. Απλώνουμε 2 κουταλάκια βούτυρο στο ένα φύλλο. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, πασπαλίζουμε με νισεστέ και ανοίγουμε με τον πλάστη και τα δύο φύλλα μαζί. 
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με 2 ακόμα φύλλα. 
Ανοίγουμε ένα ακόμα μονό χοντρό φύλλο. 
Απλώνουμε το πρώτο διπλό φύλλο στη βάση ενός ταψιού ή πυρέξ και το λαδώνουμε. Βάζουμε από πάνω ένα μονό χοντρό φύλλο και λαδώνουμε. Ρίχνουμε τη γέμιση με τα ζυμαρικά και καλύπτουμε με το δεύτερο διπλό φύλλο.
Χαράζουμε την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο γάλα και το ελαιόλαδο. 
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς, για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.