ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 26/03/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό τον chef Γιάννη Βιδάλη
Ημερομηνία Προβολής: 26/3/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για 10-15 κομμάτια
Για
το φύλλο:
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Χυμό από ½ πορτοκάλι
- 1 αβγό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ σφην. ρακή
- Νερό (όσο σηκώσει)
Για
τη γέμιση:
- ½ κιλό μυζήθρα ανάλατη φρέσκια ή ξηρή*
- 250 γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
- 1/3 κ.γ. κανέλλα
- 1 λοβό βανίλιας
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- Χυμό από ½ πορτοκάλι
- 2
κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο μπολ
αδειάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και του κάνουμε μια λακούβα στο
κέντρο. Αδειάζουμε στο κέντρο της λακούβας που φτιάξαμε το χυμό πορτοκάλι, τη
ρακή, λίγο νερό και προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, το αλάτι και το αβγό
και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη, ούτε σκληρή ούτε
μαλακή.
Αφήνουμε τη ζύμη
να σταθεί για 15-20 λεπτά και να «δέσει».
Για τη γέμιση
βάζουμε σε μπολ την τριμμένη ανάλατη μυζήθρα, το χυμό πορτοκάλι, τα αβγά, την
κανέλα, το γαρύφαλλο και τους σπόρους από το λοβό της βανίλιας (σχίζουμε το λοβό
κατά μήκος και με το μαχαίρι παίρνουμε
τους σπόρους από το εσωτερικό και τους προσθέτουμε το μείγμα).
*Μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε αντί για ξηρή μυζήθρα φρέσκια στην ίδια ποσότητα, αλλά επειδή
έχει περισσότερη υγρασία θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε στο μείγμα και 80 γραμμάρια άνθος
αραβοσίτου.
Αδειάζουμε και
το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για να ενσωματωθούν και να
γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αφού περάσουν τα
15-20 λεπτά και ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και τα
ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο. Ιδανικά μπορούμε να τα περάσουμε από μηχανή
ζυμαρικών ή σιγά σιγά με τον πλάστη.
Με μια φόρμα
κόβουμε δισκάκια από το ανοιγμένο φύλλο και βάζουμε στο καθένα μια κουταλιά από
τη γέμιση.
Ανασηκώνουμε το
φύλλο γύρω από τη γέμιση και το τσιμπάμε με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας και
τα δάχτυλα, ώστε να γίνει πλισέ.
Τοποθετούμε τα
πιτάκια σε αντικολλητικό ταψί ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα πασπαλίζουμε με
λίγη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.