ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 16/02/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Ημερομηνία Προβολής: 16/2/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
Από την Εστέρ Σαρφάτι
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. καρότα
- 5 αβγά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. τριμμένο φουντούκι
- 2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 120 γρ. ινδοκάρυδο
- 3 φέτες ανανά από κονσέρβα
- Ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γ. τριμμένη κανέλλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
- Αλεύρι
Για το γλάσο:
- 180 γρ. τυρί κρέμα
- 150 γρ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- ½ κ.γ. ανθόνερο ή χυμό από ½ πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα καρότα σε φέτες και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ, μαζί με 3 κομμάτια ανανά. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα τρίψουμε στον τρίφτη. Προτιμούμε τον ανανά κονσέρβας, γιατί δεν είναι σκληρός όπως ο φρέσκος ανανάς. Επίσης το σιρόπι της κονσέρβας του δίνει μια επιπλέον γλύκα. Ρίχνουμε τον ανανά με τα καρότα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: φουντούκια τριμμένα, μια δόση βανίλιας, 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα και την τριμμένη καρύδα. Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, για να προθερμανθεί.
Χωρίζουμε τα αβγά στους κρόκους και στα ασπράδια. Μαγειρεύουμε τους κρόκους σε μπεν μαρί. Ακουμπάμε, δηλαδή, ένα ανοξείδωτο μπολάκι πάνω σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει και ρίχνουμε μέσα τους κρόκους και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι για να γίνει το μείγμα μια υπόλευκη παχύρρευστη κρέμα. Στη συνέχεια, την ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα καρότα και την αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ για να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα. Ρίχνουμε και την μαρέγκα μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, για να μην χάσει τον άερα της. Η μαρέγκα δίνει τον αέρα που χρειάζεται το κέικ για να γίνει αφράτο.
Αλείφουμε λίγη μαργαρίνη σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα που φτιάξαμε και ψήνουμε για 1 ώρα στους 170 βαθμούς.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε σπιτικό γλάσο: σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το τυρί κρέμα και σταδιακά ανακατεύοντας προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και το ανθόνερο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα είναι έτοιμο.
Όταν βγάλουμε το κέικ αφού τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και με
μία σπάτουλα απλώνουμε το γλάσο. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σταθεί και είναι έτοιμο!