ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΗΛΟΠIΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΝΕΛΑΣ & ΚΡΑΜΠΛΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 01/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Θεόδωρο Μωυσίδη

Ημερομηνία Προβολής: 1/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα κανέλας:

  • 375 γρ. γάλα
  • 90 γρ. κρόκοι
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 7 γρ. ζελατίνη
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για τα καραμελωμένα μήλα:

  • 2  μήλα πράσινα
  • 100 γρ.  ζάχαρη
  • 45 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft

Για το κραμπλ:

  • 60 γρ. Flora
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. αμυγδαλο σκόνη
  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 60 γρ. αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταινουμε σε κατσαρόλα το γαλα χωρίς όμως να το βράσουμε. Προσθέτουμε και την κανέλα να αρωματιστεί.
Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους αβγών με τη ζάχαρη για να ενσωματωθούν τέλεια.
Προσθέτουμε το ζεστό γάλα στο μπολ με τα αβγά και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Ξαναρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το βάζουμε στη φωτιά για να αρχίσει να δένει ελαφριά στους 81 βαθμούς. Αν έχουμε θερμόμετρο μετράμε ακριβώς 81 βαθμούς εναλλακτικά βουτάμε στην κρέμα μια σπάτουλα και χαράζουμε με το δάχτυλο μια γραμμή στην κρέμα που έμεινε στην επιφάνειά της. Αν ο “δρόμος” που χαράξαμε μείνει καθαρός η κρέμα είναι έτοιμη.
Σε μπολ με πολύ κρύο νερό βουτάμε τα φύλλα ζελατίνης για να μαλακώσουν για μερικά λεπτά. Στίβουμε καλά με το χέρι και την προσθέτουμε στο ζεστό μείμα της κρέμας ανακατεύοντας καλά για να διαλυθεί.
Σουρώνουμε το μείγμα μας μέσα σε μπολ και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για μία ώρα μέχρι να σφίξει.
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά καρεδάκια.
Σε τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη σε ομοιόμορφη στάθμη και σε χαμηλή φωτιά την κάνουμε σιγά σιγά καραμέλα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα προσέχοντας να μη μας καεί.
Κατεβάζουμε την καραμέλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κομματάκια μήλου ανακατεύοντας για να τα τυλίξει η καραμέλα.
Η καραμέλα θα σκληρήνει αρκετά οπότε ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά μαζί με τη μαργαρίνη με βούτυρο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει ξανά η καραμέλα και να ενσωματωθεί η μαργαρίνη με βούτυρο.
Για να ετοιμάσουμε τα κραμπλς βάζουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο σε μεγάλο μπολ, τη χτυπάμε ελαφρά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, την αμυγδαλόψιχα και το αλεύρι χτυπώντας μέχρι να γίνει ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχουλα. Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη για 10 λεπτά και στη συνέχεια απλώνουμε σε αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να σφίγγει και να γίνεται σαντιγύ.
Βγάζουμε την κρέμα που είχαμε ετοιμάσει από το ψυγείο, προσθέτουμε μέσα τη σαντιγύ λίγη-λίγη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο βελούδινο μείγμα.
Σε ψηλό ποτήρι λευκού ή κόκκινου κρασιού ξεκινάμε βάζοντας στον πάτο του ποτηριού 3-4 κουταλιές της σούπας από την κρέμα μας και στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει τελείως η κρέμα.
Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω από την κρέμα 1-2 κουταλιές καραμελωμένα μήλα, από πάνω πασπαλίζουμε με 1-2 κουταλιές κράμπλς και σερβίρουμε.