ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 17/02/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό την Ιωάννα Σταμούλου
Ημέρα προβολής 17/2/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για μακρόστενη φόρμα 25Χ10εκ.
- 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. καρύδα τριμμένη
- 200 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- ¼ κ.γ. αλάτι
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- Ξύσμα από 2 λάιμ
- 3 κ.σ. γιαούρτι
- 4 κ.σ. κράνμπερις
- 1 κ.σ. κράνμπερις (για σερβίρισμα)
- 1-2 κ.σ. καρύδα τριμμένη (για διακόσμηση)
Για το σιρόπι:
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Χυμό από 2 λάιμ
- 5 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, σπρώχνοντας, με μια πλαστική σπάτουλα, προς τα κάτω τα υπολείμματα στα τοιχώματα του κάδου.
Ρίχνουμε το ξύσμα από τα λάιμ και τα λεμόνια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, την καρύδα και το μπέικιν πάουντερ.
Xαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι στο μείγμα με τη μαργαρίνη. Τέλος, ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα και ρίχνουμε τα κράνμπερις.
Σε μια φόρμα στρώνουμε μια λαδόκολλα τσαλακωμένη και ρίχνουμε το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά. Το κέικ είναι ψημένο όταν βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και τη βγάζουμε καθαρή.
Για το σιρόπι:
Στύβουμε τα λεμόνια και τα λάιμ. Βάζουμε το χυμό τους σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα να κρυώσει για 2-3 λεπτά. Έπειτα το τρυπάμε παντού με ένα ξυλάκι για σουβλάκι και περιχύνουμε το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καρύδα, τα κράμπερις και το ξύσμα από λάιμ. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς, πριν του αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.