ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΥΛΙΧΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΤΑΧΙΝΙ & ΡΟΦΗΜΑ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Θανάση Ρούσσο

Ημερομηνία Προβολής: 18/03/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 3 μήλα
  • 500 γρ. χαλβά από ταχίνι
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 40 γρ. μέλι
  • 2 κ.σ. σταφίδες (μαύρες ή ξανθές)
  • Κανέλλα σκόνη
  • Γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 αβγό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις φλούδες δεν τις πετάμε, τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπρίκι, μαζί με τα κουκούτσια και φτιάχνουμε ένα ρόφημα: γεμίζουμε με νερό το μπρίκι, ίσα ίσα να καλυφθούν τα φρούτα και το βάζουμε στο μάτι να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Όταν βράσει, το κατεβάζουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε σε ένα ποτήρι μια κουταλίτσα μέλι και ένα ξυλάκι κανέλλας. Γεμίζουμε με το τσάι από φλούδες μήλου. Όσο κρυώνει, σκουραίνει το χρώμα του και παίρνει πιο έντονη γεύση κανέλλας.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε την μηλόπιτα τύπου στρούντελ: κόβουμε τις φέτες μήλου σε κυβάκια. Θρυμματίζουμε τον χαλβά.  Για να βγει η σφολιάτα αφράτη και να φουσκώσει ωραία την χρησιμοποιούμε κρύα, αμέσως μόλις την βγάλουμε από το ψυγείο.

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω σε μια καθαρή πετσέτα,  για να τυλίγεται πιο εύκολα. Πασπαλίζουμε πάνω το μήλο, τον χαλβά και τις σταφίδες. Προσθέτουμε τα αρώματα που θέλει το γλυκό, κανέλλα και γαρίφαλο και περιχύνουμε με μέλι.  Αλείφουμε με λίγο αβγό τις άκρες τις σφολιάτας. Διπλώνουμε σε ρολό. Αλείφουμε με αυγό και το εξωτερικό της σφολιάτας. Χαράζουμε τη σφολιάτα, όπως στην φραντζόλα του ψωμιού. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, όταν ο χαλβάς  γίνει σαν κρέμα και αρχίσει να βγαίνει από τις τρυπούλες. Το στρούντελ τρώγεται ζεστό, πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη, μαζί με το ρόφημα μήλου.