ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 08/06/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τη Ντόρα Φιλίππου
Ημερομηνία Προβολής: 8/6/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
- 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
- 250 ml γάλα καρύδας
- 300 γρ. γαρίδες αποφλοιωμένες
- 2 λάιμ
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 2 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
- 3 σκελ. σκόρδο
- 3 πιπερίτσες τσίλι
- 50 γρ. σόγια σος
- 1 αβγό
- ½ ματσ. δυόσμο
- 1 ματσ. σχινόπρασο
- 30 γρ. σουσάμι
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αραιώνουμε το γάλα καρύδας σε νερό με αναλογία δύο προς ένα, το βάζουμε σε κατσαρολάκι, φέρνουμε σε βρασμό, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και βράζουμε μέσα το ρύζι για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε το ρύζι και το διατηρούμε στην άκρη.
Βάζουμε τις γαρίδες σε μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, τις δύο πιπερίτσες τσίλι ξεσποριασμένες και πολύ ψιλοκομμένες. Προσθέτουμε ξύσμα και χυμό από ένα λάιμ, τη σόγια, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
Αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι καβουρδίζουμε το σουσάμι σιγά σιγά μέχρι να πάρει χρώμα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε μια πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη και μια σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη και ανακατεύουμε για να βγάλουν τα αρώματά τους.
τηγανίζουμε τις γαρίδες περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Αδειάζουμε το ρύζι μέσα στο τηγάνι, περιχύνουμε με τη μαρινάδα από τις γαρίδες κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε στο τηγάνι ένα αβγό ανακατεύοντας για να διαλυθεί και να ενώσει τα υλικά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο σχινόπρασο (τσάιβς) και καβουρδισμένο σουσάμι.